2013. március 12.

A bülbülszavú Bajnai Londonban



Párttá alakult az Együtt 2014 mozgalom. Bajnai Gordon az Együtt 2014 Választói Szövetség Párt elnökségi tagja tegnap Londonban hívta meg fórumbeszélgetésre az ott élő magyarokat. A hivatalosan is újra pártpolitikus Bajnai egyik legelső kampányútja során azt a választói csoportot kereste fel, amelyre már oly sokszor hivatkoztak a kampányszövegeikben: az úgymond "a Fidesz-KDNP rossz gazdaságpolitikája miatt elvándorolt magyarokat." Elmondta nekik a korszakváltás nagy programját.

Hiába: bármennyire is ostorozta a Haza és Haladás Alapítvány az új választási eljárásról szóló törvényt, a külföldön élő magyaroknál is labdába kell rúgni. Izgalmas kérdés, hogy vajon mit is ajánlhat fel a voksokért cserébe kortesbeszédben egy hazai politikus a Londonban élő magyaroknak?

Sejteni mindenképpen lehet. „Csak eddig 500 ezer vállalkozó kedvű, jól képzett, fiatal hagyta el a hazáját. Az elmúlt három év kormányzása nekik nem adott egy okot sem arra, hogy itthon tervezzék a jövőjüket, hogy a hazájukban maradjanak. A jó kormányzás gazdaságpolitikája azonban visszaadja majd nekik a reményt, hogy a szülőföldön is valóra válthatják a terveiket.” – állította az E14 közleményében. Maga Bajnai is hasonlóan érvelt a Haza és Haladás Alapítvány februári konferenciáján, amelyen tulajdonképpen a megalakítandó új párt gazdasági programja vázolódott fel.  Bajnai akkor azt mondta, hogy új jobbágyság alakul ki, amikor Európa egyik legmagasabb tandíjáról és röghöz kötésről beszél a kormány. Ennek az az eredménye szerinte, hogy akár már 500 ezren is elhagyhatták az országot.

Bajnai előadása hétfőn Londonban
A szakmaiságra mindig kényesen ügyelő Bajnai tehát kész válaszokkal landolhatott a londoni repülőtéren. A hozzáértés eleganciája ugyanakkor megkopni látszik, hacsak azokra a nem-politikai felvetésekre gondolunk, melyeket a Tárki-közvéleménykutatása után születtek.

Érdemes rögzíteni, hogy a Magyarországot elhagyni szándékozók heterogén halmazából a kivándorolni vágyók aránya – tehát azon csoport, akik véglegesen külföldön szeretnének élni – már 2005-2006-ban növekvő tendenciát mutatott. Azt is érdemes kiolvasni az adatokból, hogy a kivándorlók százalékos aránya az elmúlt két évben egy kb. 6-7%-os stagnáló egyenes vonal.  Jelentős változás a rövid illetve hosszú távú munkavállalást tervezők körében tapasztalható, 13 és 16%. A számok inkább azért érdekesek, mert a régió országaihoz képest még mindig alacsonynak számítanak. A külföldön munkát vállalni szándékozókat alapvetően a magasabb bérek vonzzák külföldre. A jelenlegi kormányon pedig számon kérni, hogy 3 év alatt miért nem értük el el a külföldi jövedelmi viszonyokat, meglehetősen erős. Kérdéses, hogy Bajnaiék mit értenek pontosan a „jól képzett” fiatalon. A statisztikák szerint elsősorban nem a diplomások, hanem a szakmunkások, de még inkább a képzetlenek akarnak kint szerencsét próbálni. Összegezve – kicsit sarkosan – helytállóbb úgy fogalmazni, hogy gazdasági motiváció húzódik meg az elvándorlás mögött. Ezek az emberek úgy gondolják, hogy kint nagyobb eséllyel tudnak annyi pénzt megtakarítani, hogy azon autót, lakást, lapostévét vehessenek. Már ha a számításuk bejön, hiszen nagyon sokan vissza is térnek Magyarországra, mert rájönnek, hogy külföldön sem olyan egyszerű érvényesülni.

Bajnai tehát minimum csúsztat és nem elég pontos a kivándorlás okainak meghatározásában, ha azokat a kormány számlájára írja. A csúsztatás pedig nem illik az egyenesre vasalt nadrágélhez.  Nehéz lesz megértetnie magát Bajnainak a lelécelt magyarok között a hallgatói szerződéssel, meg a három év gazdaságpolitikájának előcitálásával,  hiszen akik kimentek, pontosan tudják, hogy mikor és miért hagyták el az országot. Ráadásul aligha tud olyat ígérni az E14 szende tekintetű reménysége, amivel haza tudja csalni a hallgatóságát.

Ezzel szemben sokkal több valóság van az önmagát politikusként meghatározó Orbán Viktor azon kijelentésében, hogy „mi nem azt üzenjük a fiataljainknak, hogy el lehet innen menni, hanem azt, hogy haza lehet ide jönni, mindenkit visszavárunk”. A külföldön szerencsét próbálók a megszerzett tudást itthon tudják majd kamatoztatni, és legtöbbjük elég magas összeget utal haza, amellyel a családjukon túl végső soron a hazai gazdaságot támogatják. Véleményem szerint a sokkal több valóság azért állja meg a helyét, mert a miniszterelnök nem hamis illúziót mutat fel az átmeneti emigránsoknak, hanem megérti, hogy ez egy olyan lehetőség számukra, amit Magyarország most nem tud nekik megadni. Ne haragudjunk és szerencsét próbálókra és legyünk őszinték!

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger