2013. március 29.

Brüsszel az unortodoxia fellegvára


Szóval akkor itt állunk megint értetlenül, egyszerű magyar emberek. Vakargatjuk a fejünket, hogy akkor most hogy is van ez. Hogy akkor most ki az unortodox, vagyis miért szitokszó az unortodoxia, ha a magyar kormány él rendhagyó eszközökkel és miért innovatív megoldás, ha az EU? Sőt! A mi hagyományos megoldásaink (is) rendre nagyobb kritikát kapnak, mint bármely EU-s „innováció”.

Én magam is nehezen hittem a szememnek, amikor kávézgatás mellett az alábbi hírrel találkoztam. Az Európai Parlament Petíciós Bizottsága úgy döntött, megbízza Európai Bizottságot, hogy készítsen tanulmányt, hogyan érintik a magyarországi megszorítások (!) a társadalom kiszolgáltatott csoportjait, köztük a megváltozott munkaképességű embereket. Tette mindezt egy magyar állampolgár petíciójának hatására, melyben polgártársunk sérelmezte, hogy „a 2012. január 1-jén életbe lépett törvény értelmében széles tömegektől vonták meg az addig alkotmányos garanciákkal védett rokkantsági nyugdíjat, és szociális ellátássá alakították át”.

Persze az ügy nem kerülhette el az európai (?) szocialisták becses figyelmét sem. Egyből ott termett a nemzetéért aggódó (?) Göncz Kinga, aki magát nem kímélve vette a fáradságot, hogy saját delegáló állama törvényhozását kárhoztassa az EU-s intézmény előtt. A kellő felhangokkal elmondta, hogy a magyar törvény sérti a szociális biztonságot, a legvédtelenebb társadalmi rétegeket, nincs lehetőség jogorvoslatra, stb., stb. A szokásos. Noha még pár évvel ezelőtt konszenzus övezte Magyarországon, hogy igenis divat életvitelszerűen rokkantnyugdíjba vonulni, gyakran valódi ok nélkül, most, amikor mindezt az állam joggal felülvizsgálja, EU-s szinten próbálnak a lábára lépni – hazai támogatással.


Mindezt olyan helyzetben, amikor egyes tagállamok költségvetési egyensúlyának megteremtése úgy tűnik, minden eddigi szabályt felülír. Gondoljunk itt Ciprusra, ahol épp EU-IMF-ECB trojka által kikényszerített intézkedések keretén belül adóztatják meg a betétesek banki megtakarításait. Olyanokat is, melyeken állami és EU-s garancia van. Unortodox megoldás a javából, nem baj. Nem baj, hogy a fűnyíró elv alapján az egyszerű emberek megtakarításait is épp ugyanúgy elveszik, mint a Ciprust valóban „adóoptimalizálásra” használó milliárdos üzletemberekét. Értsd: a kisember ugyanúgy fizet az általa el nem követett törvénytelenségért, mint az ügyeskedő offshore lovag. Mindez persze az EU-nak nem baj. Az sem baj, hogy noha a hivatalos kommunikáció szerint a példa egyszeri és nem ragadós, Spanyolország másnap bejelentette saját hasonszőrű intézkedését. Természetesen ez is rendben van.

Na de az, hogy Magyarország felül szeretné vizsgálni a rokkantnyugdíjakat (nem automatikusan elvenni ,na!), az persze vizsgálatot követel. Ez már nem is kettős mérce, ez jóval több. Mi a saját a szociális rendszerünk anomáliáit sem korrigálhatjuk, de ha az EU minden jóérzést és gazdasági alapszabályt fel akar rúgni a kisemberek kárára, az rendben van. És ehhez a színjátékhoz hazánk fiai és leányai mint európai szocialisták asszisztálnak a legbőszebben.

Azt kívánjuk nekik, amit az Európai Tanács főtitkárának, Thorbjorn Jaglandnak: tüntessen ki titeket Románia!

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger