2013. március 14.

Ferenc, a kőkonzervatív cukipápa




Este, alig pár perc alatt több tabu dőlt le a katolikus egyházban, mint az elmúlt 30 évben összesen. Ez persze nem fogja meggátolni a libi médiumokat abban, hogy instant lehúzzák a keresztvizet a jó öreg Bergoglio-ról. Most megelőzzük őket.

Tehát először is az elsők. Első Ferenc pápa, nem csak az első amerikai hanem  az első nem-európai pápa III Gergely szír pápa, tehát 731 óta. Ő az első a déli félgömbről, és az első jezsuita szerzetes aki elfoglalja Péter trónusát. Jorge Mario Bergoglio, akinek a neve nem véletlen olaszos hangzású, hisz édesapja olasz bevándorló volt, egyszerű, puritán ember. Egy kis lakásban élt eleddig a bíborosi palota helyett, limuzin helyett pedig busszal járt, és magára főzött. Elkötelezett a szegények ügye iránt, maga is ezt az apostoli életet éli. A „nép pápája” lesz előreláthatóan. Ez rögtön első tettében, amikor a Szent Péter téri népet megszólította, hogy imádkozzanak érte, meg is nyilvánult. Bár még nem derült ki, hogy jezsuitaként Xavéri, vagy a szegények apostolaként Assisi Szent Ferenc a névadója, de akár a missziók, akár a krisztusi szegénység szentjét választotta, egész biztos forradalmi változásoknak nézhetünk elébe. Ha kellő erő van benne a Kúria kamarillapolitizálását is meggátolja, rendet teremt és II. János Pál után újra egy igazi karizmatikus pápa ülhet Péter trónusén. Ennyit a pozitív hírekről, és előzetes várakozásokról.


De mi az, amit róla – egy estényi pápaság, de közel 40 évnyi főpapság után – megválasztása után tudni lehet. Bár kifejezetten kedves mosolya van és közvetlen, az első benyomások a „cuki pápa” imázsát erősítenék. Miután azonban utána néztünk ki is ő, nagy örömünkre kiderült, hogy Ferenc pápát nem épp puha fából faragták. Nem lesz „sztárpápa” előreláthatóan, hisz teológiai kérdésekben nem pusztán konzervatív, hanem kifejezetten „felveszi a kesztyűt” a liberális hangadókkal. Ebben humora, műveltsége, konkrétan irodalmári és pszichológiai diplomája is segíti, hisz – ahogy a jezsuitáknál ez szokás – igazi hard core bölcsészértelmiségi. Nem pislog meglepetten, amikor valami neomarxista világmegváltást nekiszegeznek. Sőt. Argentinában kifejezetten kőkonzervatív főpap hírében áll, aki – Argentina elnöknője szerint – „visszavezetné a népet a középkor és az inkvizíció korába.” 

Mit mondjak: zene füleimnek! Bárcsak tényleg megtenné, de az eretnekek 2013-ban már a spájzban vannak. Olyannyira, hogy úgy tűnik a szociális katasztrófában létező Argentinában sincs jobb dolguk a vezetőknek, minthogy a szegénység felszámolása helyett a tangó földjén is kiteljesedjenek a liberális jogok. Ezt Bergoglio szóvá is tette, kábé azzal a keresetlen őszinteséggel, ahogy mi. Nem kerülgeti a tabukat ezen a téren sem ugyanis. Amikor Argentinában bevezették a melegházasságot és a gyerekek meleg párok általi örökbefogadásának intézményét, felvette a kesztyűt a liberális jogharcosokkal. Közölte, hogy mint keresztény minden ízében elutasít bármiféle diszkriminációt a melegekkel szemben, bele értve megbélyegzést és erőszakot. Vessző, de. A meleg házasság szerinte (az ő szavai) „visszalépés az emberi evolúcióban” a gyerekek örökbeadása meg egyszerűen „diszkrimináció a gyerekekkel szemben” Idézet következik: „Ne legyünk naivak. Nem egy egyszerű politikai harcról beszélünk, hanem egy pusztító előfeszítésről Isten terve ellen. Mi nem csupán egy törvényről beszélünk, hanem a Fondorlat, a  Hazugság Atyjáról (gyengébbek kedvéért, ő a Sátán. A szerk.), amelynek célja, hogy megzavarja és megtévessze Isten gyermekeit”. 

Puff neki. A törvényt amúgy tiltakozása ellenére elfogadták 2010-ben. Ezekért, miszerint a Sátántól jön a melegházasság ötlete, meg is kapta az Örökös Homofób tiszteletbeli címét. Valószínűleg pápaként nem lesz ilyen sarkos, de az Egyház egészéhez hasonlóan az arisztotelészi formális logikát követi, miszerint a melegeknek azért ne legyen gyereke, mert eleve nem LEHET gyerekük, MERT melegek. Ennyi, színtiszta logika. A házasság meg mivel azért van, hogy két ember megszentelt kapcsolatából LEGYEN (minél több) gyerek, tehát a házasság mint fogalom meleg kontextusban kb. értelmezhetetlen. Sarkatva: amíg egy homoszexuális homoszexuálisként éli meg életét, addig nincs gond, de amikor egy homoszexuális heteroszexuálisként akar élni, az már nem tartozik a „diszkrimináció” témakörébe, hanem egészen mást tészta. És ezzel mi nagyjából egyet is értünk, még akkor is, ha szinte instant kapjuk a homofób jelzőt érte. Megszoktuk már a fasisztával a rasszistával meg az antiszemitával együtt. Talán az első pápa lesz, aki együtt viseli velünk a szalonképtelenség keresztjét is.


Egy másik, ennél sokkal izgibb ügyét valószínűleg hamarosan olvashatunk a ballib lapok hasábjain jó vastag szalagcímekkel, olyanokkal mint „Katonai Juntát támogatott az új pápa” „Gyilkossághoz asszisztált Ferenc” és hasonlók. Ugyanis egy jogvédő ügyvéd még 2005-ben, az előző konklávé idején feljelentette Bergogliót, miszerint a hetvenes években, amikor a Jezsuita Rend argentin generálisa volt, összejátszott az 1976 – 1983 közötti hírhedt katonai rezsimmel. A történet szerint két liberális szellemiségűként ismert, az ellenzékhez köthető jezsuita papot, Orlando Yoriót és Franz Jalicsot a katonák kezére játszotta, akiket aztán megkínoztak és az ESMA rettegett titkos börtönében. Orlando Yorio akkori generálisa ellen fordult, állítva, hogy a jelenlegi pápa akkori „cinkos összejátszása” juttatta őt a megkínzói kezére. A másik testvér visszament az incidens után Németországba és kolostorba vonulván elzárkózott a nyilatkozattételtől. A megkínzott atya vádjait Bergoglio bíboros már akkor is tagadta, mondván Yorio pusztán spekulál, de a neki hívő oknyomozó csávó odáig ment, hogy egy könyvet is kiadott a történet részleteiről, melynek szálai szerinte egészen VI. Pál, az akkori pápa kúriájáig vezetnek. Yoriót azóta kizárták a jezsuita rendből, valószínűleg azonban a következő hetekben egész biztos megismerjük közelebbről Orlando atyát. Persze egész biztos, hogy ezek után le fogják fordítani a "leleplező" könyvet, ha más nem Németh Sándorék. Szóval kár lenne szétszpojlerezni előre ezt a csodás krimit, ami Dan Brown korábbi, a Vatikán sötét titkait boncolgató örökbecsűjével szemben igazi élő szereplőket vonultat fel. Mindenesetre elég muníció lesz hamarosan, hogy lehessen miért utálni az amúgy is bizonyítottan homofób pápát, bár mondjuk – a lejárató könyvekhez, kampányokhoz hasonlóan – a bizonyítással ezúttal is adósunk marad a szerző, Horacio Verbitsky.

(A könyv angolul már megtalálható a neten, ha valaki nem tudna várni, megrendelheti magának Amazon.com-on is akár! The Silence: from Paulo VI to Bergoglio: secret relations of the Church with the ESMA, Sudamericana (Bs. As.), 2005. ISBN 950-07-2035-3 )




Valószínű azonban, hogy a felmelegített botrány elülte után ő lesz a „Kotonpápa” is. Jó név lesz ez, amit amiatt fog kapni, hogy mondhatni eléggé „liberális” nézeteket vall a fogamzásgátló eszközök, elsősorban az óvszer használata terén. Mint mondta: „A kotongumi használata közegészségügyi kérdés, a fertőzések elkerülése érdekében abszolút érthető.” Hiába, egy dél amerikai katolikus ország egyházának, az erotikus fűtöttségéről híres Buenos Airesnek, a tangó városának a feje. Szexuális kérdésekben nem lehet annyira doktriner, mint egy fagyos európai, és hát nem is az. Számos, eddig mélységes lelkiismeret furdalással „házasság-előttiző” katolikus fiatal zeng majd hallelúját, és a Durex árfolyama is meg fog ugrani, ha ez a nézet előbb utóbb hivatalossá válik. De ennyit a liberálisok öröméről, mert amikor Argentinában ugyanakkor az abortusz és eutanázia legalizálásának kérdése merült fel, maga állt ki szónokolni több százezres tömegtüntetéseken a témában. Ferenc nem az „ülök a püspöki palotában, és morzsolom a rózsafűzért” fajta, európai-típusú, a köznapi politikai kérdésektől elzárkózó püspök, hanem a közéletben is részt vevő igazi dél amerikai „akciópüspök”. 

Részt vett egyéb iránt baloldali, szakszervezeti tömegtüntetéseken is, és nyilatkozott olyant, miszerint: „Az igazságtalan gazdasági rendszerek (értsd kapitalizmus) az egyenlőtlenségek előretörését okozzák. Ez az alapvető emberi jogok ellen való, csakúgy mint az eladósítás. Kevesek boldogsága sokak szenvedése árán jön létre. Ez nem csak igazságtalan, hanem illegitim is.” Kemény szavak! Occupy Vatikán! Egy hasonló globalizáció és kapitalizmusellenes nyilatkozat elegendő lehet ahhoz, hogy balos globkritek járuljanak liturgikus tiszteletcsókhoz. Őszentsége lábai elé. Azonban arra is, hogy a forinthoz hasonlóan az egekbe szökjön a nem létező vatikáni valuta árfolyama, miután hüledezve tiltakozik a Vatikáni Bankszövetség. Apropó Vatikáni Bank: a hetvenes évekig visszanyúló, és még ma is a szekrényből kidőlő csontvázakat produkáló ügy bilijének borogatása erősen érik, és Ferenc valószínűleg itt se fog cicózni. Persze a szociális igazságok felkent prófétái valószínűleg Horacio bácsi könyvéből addigra felkészülve már úgyis gyűlölni fogják a homofób, fasiszta rezsimekkel kokettáló jezsuita pápát. Valószínűleg észre se fogják venni ezt a csendes, ám történelmi fordulatot. 

Mi meg azt hiszem ezzel párhuzamosan egyre jobban fogjuk szeretni a mi Ferenc pápánkat. Az egyszerű, keresetlen stílusú, természetes pápák, amilyennek elsőre mutatkozott, eleve nagyon kedvesek szívünknek. Ha Che Guevarra honfitársaként a szociális igazságosság harcosa lesz, azt igencsak csípni fogjuk, és ha nem lesz szívbajos bevállalni, hogy a katolikus egyház egy konzervatív intézmény, ő meg megvédeni, és nem megváltoztatni jött ezen értékeket, akkor meg a lábai elé is borulunk. Reméljük végre nem a Vatikán obskurus pénzügyei és pedofil papok, sikkasztások, ingatlanügyletek, titkok és ármányok, hanem a hit és megújulás fogja meghatározni a katolicizmus mindennapjait, miközben a széttöredezett, a jelenkor által megviselt lelkű, megalázott konzervatív hívek egy erős, őket összefogó pásztor védelme alá kerülnek. Ismételjük hát a mondatot ma estéről: Annuntio vobis gaudium magnum. Habemus papam!

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger