2013. március 19.

IMF-mentes övezet?




Vigyázó szemeteket Ciprusra vessétek: ott fortyog ma a nemzetközi pénzügyi szervezetek csúcsra járatott boszorkánykonyhája. Alig pár hete van új elnöke Ciprusnak, de máris zsarolást emleget. Azt mondja, az IMF-EU-EKB hármas szabályosan megzsarolta a miniállamot: vagy csőd, vagy "megmentik" a bankokat és Ciprust.

A mentés azonban nem kifejezetten hétköznapi, nem arról van szó, hogy a nemzetközi szervezetek kölcsönt nyújtanak a bajba jutott bankoknak, nem. Ehelyett a nemzetközi szervezetek azt találták ki, hogy a ciprusi bankbetétesek pénzére teszik rá a kezüket. 100.000 eurós megtakarítás felett 9,9%, az alatt 6,75% lenne az elvonás, vagyis a büntetőadó mértéke. Az 500.000 eurónál nagyobb betéteket pedig 15%-os büntetőadó terhelné.

Mit jelent ez? Az EU-IMF-EKB hármas a ciprusiakkal, a ciprusi magánszemélyek pénzén menti meg azokat a bankokat, amelyek megrogytak a görög válság miatt. Vagyis más, magánszemélyek pénzéből mentenének meg a hibás befektetési döntéseket hozó bankokat.

Ne legyen kétségünk, ha Magyarországon is megtehetnék, hasonló kreatív ötleteik lennének: vegyük el az emberek pénzét,. és adjuk oda a bankoknak. Vegyük el az emberek hosszú évek alatt felhalmozott megtakarításait, és adjuk oda a bankoknak. A hazai baloldal pedig tapsikolna örömében.

Mondjanak bármit, papoljanak bármit is a jogállamról, az alkotmányosságról, ha a baloldal kormányozna, újra ránk hívnák az IMF-et, és hűségesen azt csinálnák, amit diktálnak nekik. Gondoljunk csak bele, mit jelentene, ha a takarékbetéteinket, a bankbetéteinket, a lekötött betétjeinket bontogatná az IMF, állami közreműködéssel, ahogyan Cipruson is: amíg a pénzeket nem emelik le, nem nyitnak ki a bankok, vagyis az egyszerű embernek esélye sincs kimenekíteni az IMF karjaiból a pénzét.

A fejlemények miatt mára mindenkinek világos: a tét továbbra is az, maradunk-e IMF-mentes, diktátum-mentes övezet, megállunk-e a saját lábunkon, dönthetünk-e a saját pénzügyeinkről mi magyarok nyomás nélkül, vagy a baloldal - ahogyan régen az oroszokat - egy esetleges választási győzelem után majd az IMF-et hívja ránk, akik szabad rablásba, zabrálásba kezdhetnek az országban.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger