2013. március 20.

Kabbe gyíkok én lelépek!


Arról szólnak a hírek, hogy egyre több MSZP-s politikus agyal azon, hogy 2014-ben a magyarországi helyett inkább az európai parlamentben szeretne ücsörögni. Állítólag Ujhelyi István, Mandur László, Veres János és Harangozó Gábor is Brüsszelbe vágyik. Nem pite a névsor, a lehetséges listavezető viszont egyesen parádés: nem más, mint Szanyi kapitány!

Egyfelől megértem Mesterházy Attila pártelnököt, amiért Szanyit nézte ki az európai parlamenti pártlista élére, hiszen a kapitány az egyik legnagyobb ballaszt az MSZP-ben, ráadásul a közelmúltban még a pártelnökségért is ringbe szállt – jobb az ilyet minél messzebb tudni. Másfelől viszont totális csőd egy ilyen fazont listavezetővé tenni és Brüsszelbe delegálni. Szanyival nem az a legnagyobb baj, hogy folyosói pletykák szerint a kelleténél jobban szereti a piát (nyilván csábító számára a legendásan jó belga sör). Sokkal súlyosabb gond, ahogy megnyilvánulásai fényévekre vannak mindattól, amit európainak, civilizáltnak gondolunk.

Vegyük például azt, hogy Szanyi Tibor előszeretettel és rendszeresen vérig sérti a határon túli magyarokat, nemes egyszerűséggel lerománozza őket és még az sem zavarja, hogy pártja az utóbbi időben látványosan igyekszik jó színben feltüntetni magát Erdélyben. (Az már más kérdés, hogy milyen sikerrel teszi ezt. Kevesen felejtették el ugyanis a kettős állampolgárságról szóló 2004-es népszavazást, amikor a kormányon lévő MSZP ellökte magától a külhoni magyarságot és a NEM-re való szavazásra buzdított.) Szanyi magasról tesz arra, hogy a felelősségvállalás a határon túli magyarok sorsáért alkotmányos kötelezettség, és a jelek szerint fogalma sincs arról, hogy a különböző országokban kisebbségben élő népcsoportok önálló identitásának, kultúrájának, nyelvének és hagyományainak ápolása, megőrzése az egyik legnagyobb európai érték. Tibor, ha már mindenáron EP-képviselő akarsz lenni, nem ártana megtanulnod az Unió jelmondatát: „egyesülve a sokféleségben”. Csak hogy értsd: a sokféleség azt jelenti, hogy például akik Romániában élnek, nem mind román nemzetiségűek! Vágod?

Az Országgyűlés március 18-i ülésén Szanyi ismételt bizonyságát adta „európaiságának”: miután befejezte a felszólalását, középső ujját felfelé mutatva bemutatta az „egyezményes jelet” a kormánypárti padsorokban helyet foglaló képviselőtársai irányába. Gratulálunk, Tibor, ez aztán úriemberhez méltó, elegáns, mondhatni européer megnyilvánulás volt! Épp annyira színvonalas, mint a South Park című rajzfilmből ismert Eric Cartman egyik jól ismert szösszenete: „kabbe gyíkok, én lelépek!” Lépj is le Brüsszelbe, és vigyél magaddal még 1-2 hozzád hasonló díszpintyet. Idehaza keveseknek fogtok hiányozni.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger