2013. március 20.

Texas kipaterolta az EBESZ-t. És mi?



Mit tesz Isten, a magyar demokrácia állapotáról tartott meghallgatást kedden az amerikai Helsinki Bizottság. Ne legyenek illúzióink, a magyarországi hivatásos rettegők szólamait hallhattuk vissza intézményesített formában, angolul, „neves szakértőktől”. Hazánkat az eseményen Szájer József és Gulyás Gergely képviselte. Szájer becsületére legyen mondva, az ellenséges környezetben sikerült döntetlenre hoznia meccset. Persze a felkészült kritikusok ellenére, ez mégiscsak egy sztenderd bizottsági meghallgatás volt – és hát a nagy Amerikában sem mennek másként a dolgok – a meghallgatás semmilyen eredményt nem hozott. Ez bizony a mi sikerünk.

A kritikusok részéről elhangoztak azonban olyan vad állítások, melyek mellett nehéz elmenni szó nélkül. Ezekre most egy kivételtől mégsem térnék ki, egyrészt mindenki vérnyomására való tekintettel, másrészt az eredménytelenség miatt nem is érdemes szót szentelni az egyébként is jól ismert szólamoknak. Na de történt ugyanis, hogy Kim Lane Scheppele, a szocilógia és nemzetközi kapcsolatok érdemes szakértője, jogász, demokráciaféltő liberális megmondóember, Majtényi és Kolláth György amerikai megfelelője kifejtette: álláspontja szerint a 2014-es magyar választások olyan „aggályokat vetnek fel”, hogy azoknak az EBESZ (Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet) legszigorúbb ellenőrzése alatt kellene lebonyolítani.  Sőt! A professzor javasolta továbbá, hogy Magyarország barátai, beleértve az Egyesült Államokat, anyagilag támogassák azokat a programokat, amelyek felkészítik az állampolgárokat, jogászokat és bírókat az ország megváltozott alkotmányos kereteire. Namost értjük mindezt ugye? Javasolta, hogy nyissanak meg újabb pénzcsapokat a Milla, Bajnai, PMP szentségtelen háromság hatalomra juttatása érdekében. Na mi ez, ha nem  demokratikus viszonyokba való  beavatkozás és az alapelvek lábbal tiprása?

Tudta ezt annak idején éppen a nagy Egyesült Államok egyik tagállama: Texas. Kábé fél éves a hír, mi szerint Texas állam egyszerűen kitiltotta és letartóztatással fenyegette az EBESZ képviselőit. Mondván, a szervezet az amerikai választásokkal kapcsolatos észrevételei „jogi értelemben” irrelevánsak. A dolog háttere, hogy Texas (a regisztrációra kissé hajazó) választási igazolványt vezetett be, ami persze egyből szúrta a nagy tekintélyű nemzetközi szervezet szemét. Texas állam illetékes képviselője azonban kijelentette "az Egyesült Államokon kívüli csoportok vagy személyek nem kapnak engedélyt arra, hogy Texasban beavatkozzanak a választási folyamatba". Kilátásba helyezte: "bűncselekménynek lesz tekinthető", ha a szervezet  képviselői  100 lábnál (mintegy 30 méternél) jobban megközelítik a választóhelyiségeket. Tette mindezt azért, mert az amerikai Legfelsőbb Bíróság korábban kijelentette, a választási igazolvány összhangban van a törvényekkel.

Meg kell jegyeznünk, példamutató a „renitens” tagállam magatartása. Példát mutat, hogy igenis ki lehet és ki is kell állnunk a saját intézményes rendszerünkért, és nem szabad, hogy az Ausztriát Magyarországgal összekeverő szakértők csoportja megmondja, miként kellene lefolytatnunk egy választást. Scheppele asszonynak meg javasoljuk, a saját portáján kezdje a sepregetést, ha már mindenáron védelmezni óhajtja a demokráciát. Meccselje ezt kérdést Texas-szal. Aztán ha dűlőre jutottak esetleg beszélhetünk a magyarországi demokratikus viszonyokról.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger