2013. március 23.

Tizedelés Cipruson - ki is az unortodox?


Ciprus mély költségvetési válságán Brüsszel és az IMF párját ritkító unortodox döntéssel segítene. A bankbetétek közel tíz százalékos egyszeri illetékkel sújtása korábban sosem látott bankpánikot okozna az eurózónában. A magyar kormány 2010-ben döntött a kötelező magánnyugdíjpénztárak államosításáról. Az évek óta veszteségesen, s azt megelőzően is pazarlóan működő rendszer veszélybe sodorta a teljes magyar nyugdíjrendszer biztonságát. Amikor a kormány lépett az ügyben, s visszavette az ügyfeleket az állami rendszerbe, hosszú távra megalapozta az ő biztonságukat is. A nyugdíjat ugyanis nem elvette, hanem éppenséggel megvédte egy felelőtlenül kialakított rendszertől. Azonban az eurokraták és a hazai ellenzék mindjárt a magántulajdon szentségének megsértésével vagdalkozott. Holott ha jobban megnézzük inkább a pénzintézetek erkölcstelen viselkedése volt, ami ezt veszélyeztette.

Eltelt alig több, mint két év. Az európai válság csak nem akar csitulni, bár éppenséggel pont Magyarország egy a kevesek közül, akik sikeresen meg tudták őrizni stabilitásukat az IMF nélkül is. Ciprus azonban nagy bajban van. Az offshore számláiról elhíresült országban komoly költségvetési problémák adódtak. Mi erre a „segítő” kezek válasza? Sújtsa a kormány egyszeri illetékkel a bankszámlákat. Szimpla rekvirálás. Az első verzió brutálisnak tűnik, hiszen minden, még a 100.000 euró alatti betéteket is 6,75 százalékkal vágnák meg, az afölöttit pedig 9,9 százalékkal. A második verzióban már csak a 100.000 felettieket sújtanák, ámde 15 százalékkal! Hogy egy kicsit közelebb hozzuk, valaki élete munkájával összespórol mondjuk a gyermekeinek egy házra vagy egy-egy lakásra, erre jön a kormány és az én megtakarított 30 milliómból, amiért keményen megdolgoztam, lenyúl szó nélkül 4,5 milliót.

Ez a sarc pont azt érné el egy pillanat alatt, ami miatt az IMF éppen másokat szokott fenyegetni: bizalomvesztés, csődhullám. Összeomlik a bankrendszer, s ezen keresztül a gazdaság is. Képzeljük el, hogy az eddigi sikertelen megszorítások után, hogyan pattanhat ki ilyen ötlet fejükből? Most akkor ki is az unortodox?

S mindez még csak a jéghegy csúcsa. Emellett bevezetnék a 25 százalékos kamatadót, emelnék a társasági adót és így tovább. Ciprus így kiváló példája, s állatorvosi lova lehet az IMF munkásságának. Azt hiszem bebizonyosodott, milyen jól is jártunk, hogy nem adtuk el magunkat ilyen olcsón.

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger