2013. augusztus 19.

Alföldi igazán aljas húzása



Nem hittem, hogy ez a megnyomorodott lelkű Mephisto ki tud hozni a sodromból. És mégis ez történt. Menyhárt doktor, aki pedig a legkevésbé sem prűd alak, és még véletlenül sem lehet felbosszantani holmi perverz, öncélú kereszténygyalázással, mi több a rossz nyelvek szerint látták már Menyhártot Dedinkyben, amint egy titokzatos hétvégi ház hálószobájában Mater Dolorosáról fejtette le az apácaruhát, szóval Menyhárt az augusztus 18-i éjszakában átkozódva hagyta el a Szegedi Dóm környékét, majd verte bőszen a kormányt a város határáig.

De nem is itt kezdem. Még a délutáni verőfényben, a szegedi Széchenyi tér nagy platánfái alatt egy magába roskadt balfaszt láttunk végigsétálni. Szörényi Levente volt az. Lehet, akkor döbbent rá, hogy agg korára teljesen hülyét csináltak belőle. És lehet, azóta is kissé összeszorul a gyomra a Rosta Mária név hallatán.

Nyilvánvaló, hogy nem azért adták Alföldi Róbertnek az István a király évfordulós előadását, hogy egy olyan kis kedves, "minden a helyén" musicalt produkáljon a közönségnek. Mit mondjak, azon sem lepődtem meg, hogy István, akarom mondani Orbán egy náci maffiózó rohadék, aki háta mögött egy SS-tisztre emlékeztető, Németországból küldött kápóval karöltve nyomja le az egész rockoperát. És a legkevésbé sem lepődtünk meg, hogy a keresztény hittérítőket mindvégig napszemüveges maffiózók és kommandósok védelmezik, a vörösen világító keresztek fegyverré válnak, s azzal szúrják, kínozzák halálra a szerencsétlen népet. Mondom, eddig basic Alföldi, láttam én már tőle perverz, de nagyon jó darabokat (pl. Sade márki) és nagyon-nagyon szart (mondjuk a sok közül A park). Arra azért kíváncsi vagyok, hogy a népszabis színházi fődíva, Csáki Judit és a kultúrkampfos krav maga sportklubja hogyan fogja kimagyarázni ezt a triplaszart, de  annyira azért nem érdekel. Aki megvette a jegyet (én is), megérdemli. 

Ugyanis Alföldi István a királya első sorban szar. Ez a torz énképű, bizonyítási kényszeres, identitászavaros barom ugyanis annyira rászűkült a monumentális képre, amint a rohadék szerzetesek az SS tisztek és kéksisakos békefenntartók oltalmában halálra terrorizálják a népet, hogy közben szétesett az egész történet. Csáki Juditkám, hazugságvizsgáló gépre kötve mondd ki kérlek, hogy "az első felvonás nézhető". Nem, nem nézhető. Nem sikerült felépíteni a kifordított karaktereket. István egy szürke senki, akit a játszótéren a csúnya keresztény gecik védelmeznek és alig különbözik a másik hőzöngő szürke senkitől, Koppánytól, akit Stohl buci alakít, és (bár karakterszínészként Stohl kitűnő) ez a Koppány végül is egy ugyanolyan kisvárosi keményfiú/zsaru lett, mint amilyen Buci az összes többi szerepében. Magyarul nincsenek karakterek. Csak egy összemosódott katyvasz. Egy, az előadásra becsöppent, az alapsztorit nem ismerő külföldi annyit szűrhet le belőle, hogy két szürke csávó hőzöng a grundon, és minden keresztény geci. És mivel megtörtént a döntés, hogy itt bizony a színészek fognak énekelni, ezért ez az oldala is csalódás a darabnak. Hamis, kisiklott, erőtlen hangok, bár minden elismerésem a színészeknek, hogy elvállalták a nagy feladatot és megpróbálták kiénekelni. Blaskó Péter (Géza/krónikás) énekhangja például elmondhatatlanul cukor. Ő egyébként azon kevesek közé tartozik, aki csodálatosan játszott.


Szóval az egész első felvonás egy zavaros, unalmas agyrém. És mivel Alföldi végig ragaszkodott az erőltetett, aktualitásokat megragadni akaró látomásához, hogy Orbán, akarom mondani István egy olyan alak, aki pökhendien lenézi a népet, ezért az első felvonás szinte összes kulcsjelenete a következő felállásban látható: a náci Istvánorbán fent a színpadot keretbe foglaló rozsdás, kereszt nélküli Szent Korona vastraverz emeletén, a zenekar mellé szorulva pezsgőzik/játssza az agyát, miközben lent a hülye nép nyomul. Emiatt a hatalmas színpad hosszú tíz percekre üres marad. Ide illeszkedik az egyik legelszomorítóbb jelenet is, amikor a fideszes genyó Istvánék szintén fent tobzódnak és lent, a megint csak bénán tök üres színpadon Trabanttal megérkezik két béna orbánhívő faszkalap, és idétlen pirosfehérzöld zászlókat lobogtatva (mint általában az orbánhívő hülyék) elénekli az eredeti Istvánban nagyon hatásos múltba révedős dalt, mire Sarolt, az SS-ek mögül kilépve rájuk ordít, hogy nem kell "az ártalmas emlékezés". A két bohóc Nagy Feró és Varga Miklós. Minden tiszteletem Vikidál Gyulának, hogy nemet mondott ugyanerre. 

És miután végigkínlódtuk a szétesett, hamiskás, béna első részt, jöhet végre a vérgőzös rohadék klerikálisok tobzódása. De itt álljunk meg egy pillanatra (Csáki figyelj!): aki képes egy ilyen félresikerült, unalmas, kínosan rossz első felvonást kiadni a kezéből, az NEM NAGY MŰVÉSZ! HANEM EGY FÉLTEHETSÉGŰ SENKI, aki néhány ún. tabudöntögető geggel felkurválkodta magát a mainstream színházba. De, elérkezünk a második felvonáshoz. Itt már Alföldi elemében volt, fröccsen a vér, minden pap gyilkológép, ropognak a náci sorozatlövések. A végén a rendszerváltáskor a Népstadionban oly boldogan énekelt "Felkelt a napunk, István a mi urunk" nótát a megalázott, megkínzott nép géppuskacsövek fenyegetésében, István geci vigyorától verve, rettegve és feltett kézzel énekli el. Miközben Asztrik, a főpap gúnyosan röhögve megkoronázza Istvánt.

Mondom, Alfölditől nem vártam mást. Az mondjuk már pikánsabb, hogy a szoci Botka László szegedi polgármester ezzel a szar gyalázkodással ünnepli meg (a Szegedi Dóm előtt!) Szent István királyt és az államalapítást, és a hülye, szürke egér helyi fideszesek még  asszisztálnak is ehhez, sőt még 30 misi közpénzzel is megdobják a produkciót, de ez legyen az ő bajuk. 

A VÉGE A LÉNYEG: Miközben a keresztény orbánnáciterroristák által befenyített véres, koszos népet ketrechálóval a Szent Korona vastraverzébe zárják, amiből a színészek a ketrecet rángatva hiába próbálnak kitörni, EZ AZ ALJAS, ÉRDEMTELEN RIPACS eljátszatja a zenekarral a HIMNUSZT! A sok ezer birka pedig feláll a nézőtéren és a Szent Korona börtönébe zárt, a keresztény fasiszták által leigázott pöcs Magyarország ideája előtt tisztelegve és hajbókolva TELI TOROKBÓL ÉNEKEL. 

Kedves Olvasó, aki kíváncsiságból hozzám hasonlóan megvetted az Alföldi-beutalót! Nagyon kérlek, ne dőlj be ennek a szemét trükknek és a végén MARADJ ÜLVE, mint Menyhárt tette!


© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger