2013. augusztus 29.

Nagy Utazás



Alföldirobi betartott az LMP-nek. Schifferbandi azonnal alakított is egy bizottságot, hogy kivizsgálják, hányadán állnak a Robival. Mert miközben itthon a kolbászszag-leheletű Pistakirály meséjének lidércnyomása feszült a hazafias, de legalábbis magyar lelkülettel eltelni kész huszadikai mellkasokra, addig az LMP külföldön volt. A határon túl élő magyar embereknél, de nem kampányolni, hanem kérdezni. És ezt senki nem vette észre! Pedig megfordultak Szászmedgyesen, és Aradon és Székelyudvarhelyen, ahol kérdéseket tettek föl a határon túl élő magyar embereknek…

Bezony, a 2014-es választások előkészületi hullámai lassan átcsapnak a határon, és nem kívánjuk palástolni, micsoda kéjes élvezet figyelni, mit kezdenek a baloldali és liberális pártok a határon-túliság kérdésével. Kálmánolga például több mint 5 percen keresztül faggatja az ATV-n Schifferbandit arról, miért most jutott eszükbe a Nagy Utazás. Schiffer azt próbálja bizonygatni, hogy szakítani akarnak a szakpolitikai egyeztetések szürke világával, és azért mentek ők kérdezni, személyesen. Mert ezt is másképp akarják csinálni. A zavaros mellébeszélés után Olga végül megadja a kegyelemdöfést, hogy ki volt az az LMP-s határon túliakkal foglalkozó szakpolitikus, akit az új gyakorlat megfoszt nyilvánvalóan jelentőségteljes tevékenységétől. De Schifferbandi persze nem tudja megnevezni, mert nincs. A haláltusáját vívó koncepció végül csak megmutatja eredeti, zölddumával elfedett lényegét.

„Onnantól kezdve, hogy döntés született a magyar parlamentben a választójog kiterjesztéséről, a magyarországi pártoknak nyilván dolguk az, hogy bemutassák valamennyi magyar választópolgár számára, hogy milyen alternatívát kínálnak… […]”

- így a Bandi. Mondjuk tehát ki, hogy a kormányhatározat kényszere vitte az LMP-t Erdélybe, és ezen nem szépít Schifferbandi sebtében előkerített, Bözödről elszármazott felmenőinek fölemlegetése. És nem segít a hirtelenjében összetrehánykodott zöld koncepció a multik erdélyi térnyeréséről, és környezetpusztító működésükről. Bandi végül igen érzékletesen úgy jellemzi a helyzetet, hogy a párton belül átszakadt valami gát…

Az országgyűlési határozat kényszere természetesen a többi ellenzéki pártot is kellemetlen, kényelmetlen lépésekre kényszerítette. Mesterházi már az év elején egy bocsánatkéréssel alapozta meg a 2013-tól aktuális viszonyt, bemutatta az MSZP új, valljuk be, első kisebbségpolitikai koncepcióját, amelynek üzenete annyiból állt, hogy az MSZP továbbra is messziről kívánja szemlélni a határon túli magyarok sorsát, de mindent támogat. Össze is borult a szocik és az RMDSZ két alapítványa, de ebből nyilván nem vonható le semmilyen következtetés. Basescu Tusványosi kirohanása kapcsán aztán végre megszólalt a vérszoci hangja is. Mesterházi szerint ugyanis Basescu azért hülye, illetve azért csinál hülyeségeket, mert Fideszes. De majd a Ponta (itt megremegett az ajka, de a Viktor csak nem kívánkozott a nyelvére) megmutatja.

„Itt az ideje, hogy az állandóan konfliktust kreáló, ellenségképet kereső, más népeket lenéző, agresszív politikát felváltsa a józan, felelős hazafiságra épülő, egymás iránti tiszteleten és párbeszéden alapuló nemzetpolitika"

Hát ez szép. Köszönjük.

Gyuriferinek van a legnehezebb dolga. A farvizén evickélő Bajnaipubi fél szavakkal is megérti magát (SIC!) Robert Ficóval, bár a két ország akkori viszonyán ez nem ütközött ki, viszont Fletót még mindig nem akarja megérteni senki. Ő változatlanul kitart a csak a proli zsigereket megmozgatni képes valamikori ellenkampány helyessége mellett:

"Tartalmilag ma is egyetértek a válaszokkal. Legfeljebb abban kárhoztatnánk magunkat, hogy a kampány leegyszerűsítő logikájában, ahol millióknak kell elmondanod, ott nem lehet hosszú elméleti kifejtést elmondani, ott a választó számára a legegyszerűbb érveket használod, mint a szociális érveket, ami kétségkívül lehet bántó." (bumm)

Ez az Fletó, el ne engedd, markold csak a szart! – szurkolhatnánk neki, de akkor meg minek küldött mindenkit korábban külföldre, akinek nem tetszett. Azokat kizárná az ő nagy demokráciájából? Mindegy is. Feri tényleg bolond. De egy dologban azért igaza van, és erre később még visszatérünk…

A politikai egyensúly fenntartása érdekében lenne néhány javaslatunk, mivel is lehetne hitelesen kampányolni a baloldalnak a határon túl. Semjén kissé valóban pikáns belovaglását rendesen kikezdte a libsi sajtó, hogy ha fehér ló akkor ugye Horthy. Ha barna lett volna, akkor meg nyilasizáló lett volna, ha fekete, akkor a náciló, de fehér volt, ami meg a hortystapisták színe. Mindenképpen rossz. Ha Mesterházi föl szeretne zárkózni, javasoljuk, hogy a Havas ösvényein át, partizánnak öltözött román pásztorokkal kísérve érkezzen a Gyergyói-medencébe. Bocsánatkérését pedig az alábbiakkal egészítse ki: Be kell ismernünk, hogy hibáztunk a tízmillió román emlegetése kapcsán. Az MSZP mai álláspontja az, és az enyém is, hogy csak attól a pár százezer romántól kell tartani, akik valamiért tudnak beszélni magyarul.

Bajnai Gordon esetleges délvidéki látogatásakor mondhatna valami ilyesfélét:  "Mi, az Együtt14 tudunk róla, hogy beszéltek magyarul, de a latin szavakat nem tudjátok elolvasni. Engem Bajnai Gordonnak hívnak, úgyhogy a szavazólapon azt ikszeljétek be, hogy BANHABL ROPAOH, de szavazhattok MEVTEPXAEN-re, vagy RYPYAH-ra, mert mi együtt vagyunk!" Schifferbandi valószínűleg tobzódna a kéjben, ha megtudná, hogy Csernobil országában is élnek magyarok, akiket környezetvédelmileg is meg lehet majd közelíteni. Gyuriferi meg egyelőre ne próbálkozzon beköltözős körútja kiszélesítésével, és Izraelbe se próbáljon meg szavazatokért bérmálkozni a siratófal előtt…

A mi Fletónk azonban valószínű egyelőre nem is fog ellátogatni sehová, mert kapisgálja a lényeget. Mégpedig azt, hogy a magyar állampolgárságot megszerzők egyelőre nem fogják a mérleg nyelvét billegtetni. Az optimista Transzindex  4, míg más elemzések pusztán 1 (maximum 2) mandátum megszerzésének eldöntésére tartja elégségesnek a határon túli szavazatokat. Még ha ez az arány idővel az SZDSZ mérlegpozíciójába is juttatná a határon túli szavazókat (ami valljuk be, mégiscsak üdvösebb, mint ha azt egy szadesz-szintű képződmény birtokolná),  sok idő eltelik még, és túl sok lesz az egyéb tényező.

És valóban, mindaddig, ameddig a baloldali és liberális pártok nem értik meg mi is ez az egész a határon túliak körül, addig jobb, ha csak ismerkednek, mint az LMP. Lánglelkű Ferenc úgy fogalmaz, hogy „Nem az a magyar, aki két fröccs után el tudja énekelni a székely himnuszt Csaba királyfihoz.” Igazat adunk neki. Aki két fröccs után még a magyar himnuszt sem tudja végigénekelni, csak az internacionálét, az ebből a kérdésből pusztán az országgyűlési határozat viszketeg kötelességét érzékeli.

A határon túliak szavazatainak a 2014-es választásoknál elsősorban szimbolikus jelentősége lesz. Azt fogja jelenteni, hogy mi magyarok itt, a Kárpát-medencében és az egész világon közösen döntünk a sorsunk alakulása fölött. Ezzel a szavazással valóban eltörölhetünk határokat pusztán azért, mert döntésünk, véleményünk és szavazatunk kifejezése nem lesz útlevél-köteles. A kérdés tehát az, kedves baloldali és liberális politikusok, hogy ennek az egész embertömegnek, a magyarok közösségének mi a mondanivalótok? Hogy tudjátok -e, valójában mennyien is vagyunk?  

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger