2013. február 28.

E sztoriban Dávidot Matolcsy alakítja


Kezdjük azzal, hogy Matolcsy György nem bukott, hanem győztes ember. Bő egy éve még, amikor a világ pénzügyi machinátorai térdre akarták kényszeríteni Magyarországot, egy rozsdás garast nem adtam volna a sikerére. Borzasztó hangulat volt, úgy tűnt, tényleg nincs más út, mint beállni a sorba, nincs más választás, mint követni a pénzügyi diktátorok és azok különféle nagy nemzetközi szervezetekbe beépített ügynökeinek az ukázait, és örülni, hogy luk van a seggünkön. A világosi fegyverletétellel ért fel, amikor Orbán Viktornak be kellett jelentenie, hogy újra az IMF-hez fordulunk segítségért. Aztán egy kockázatos vezércsellel elkezdődött valami. Egy folyamat, amely a miniszterelnöké mellett Matolcsy nevéhez köthető. A vezércsel ugye az volt, hogy bár tárgyalunk az IMF-fel, de csak a mi feltételeink szerint. Mire az érintettek rádöbbentek, hogy csőbe lettek húzva, a magyar kormány egérutat nyert az államcsődre játszó hiénák elől.

Azóta eltelt egy év és két hónap, és ma már nem csak mi, hanem felkent nyugati elemzők is úgy vélik: Orbán Viktor és Matolcsy György győzött, vagy legalábbis sikeres. A Gyurcsány-Bajnai-kormányzat által megduplázott és javarészt a mostani kormányra testált brutális államadósság immár a piacról is finanszírozható, mitöbb, olcsóbban, mint például a tengeri kikötők privatizációjáért és a szociális háló szétszaggatásáért Romániának most odavetett IMF-hitel költsége. Miközben az IMF és a mögötte álló nemzetközi pénzoligarchák lassan kénytelenek beismerni tévedéseiket, és a nemzetközi mentőcsomagokkal megsegített-megzsarolt országok mind a padlóra kerültek, itthon már szó sincs államcsődről, katasztrófahelyzetről. Hiába tervelte ki Veres János, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon olyan ördögien, hogy ők minden feltételt vita nélkül elfogadva felnyalják a 20 milliárd euró IMF-pénzt, el is költik serényen, utánuk az özönvíz, a visszafizetés nagy részével megterhelt polgári-nemzeti kormány meg majd jól belebukik. Aztán jöhetnek a nagy visszatérők, a harctéri szanitécek, a válságkezelő zsenik, és ott folytatják (a pénzszórást), ahol abbahagyták...

Nem jött be, jelentjük, a kormány nem méltóztatott megbukni. És elnézve Bajnai Gordon egekbe törő népszerűségét 2014 sem tűnik az amerikai álmokban megénekelt diadalmenetnek - a válságzseni számára.

Dávid tehát legyőzte Góliátot és bár tudom, hogy ez a kijelentés egy platina fokozatú trolletetéssel ér fel, de attól még tény: Dávidot ebben a sztoriban Matolcsy alakította. Na nem, Góliátot nem Bajnai, ő csak Góliát kispályás helytartója.

A másik helytartó pedig a most távozó Simor András jegybankelnök, akinek a helyére pénteken minden bizonnyal Matolcsy Györgyöt jelöli a kormányfő. Bár most az egész Aczél György által kreált egykori "demokratikus" (majd szadesz-charta-milla, stb.) műellenzék Simorért visong, sőt, Mihancsik Zsófiának, az említett kaszt utolérhetetlen szellemi fölényét világítótoronyként láttató Galamus.hu papnőjének már odáig gurult a gyógyszere, hogy így ír: "sem élni, sem hivatalt vállalni nem érdemes és nem szabad másként, csak úgy, ahogy Simor András tette", nos attól még Simor egy moral insanity, középpályás hazaáruló, aki nagyon sok kárt és szenvedést okozott Magyarország népének.

Ha a szekértáborok vitájától kissé eltávolodva meg akarjuk érteni, hogy ki hol áll ebben a sztoriban, emlékezzünk csak arra a pillanatra, amikor az IMF képviselői 2010. július 17-én, egy forró vasárnap délután sértve távoztak Budapestről. Matolcsy Györggyel a legfőbb vitájuk arról szólt: ne csökkentsék Simor András fizetését (és ne vessenek ki bankadót.) És múlt nyáron, amikor annyi civódás, szabadságharc, majd kiegyezési kísérlet után újra asztalhoz ültek Christine Lagarde asszony szürke gúnárai, a legelső probléma, mit tesz isten, megint csak a nemzeti bank függetlensége és a banki ügyletek megadóztatása lett. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tehát úgy látja: egy állam hitelképességének legfőbb fokmérője, hogy ott mennyire érzik magukat felhőtlenül a bankok és a bankárok. 

Mi ebből a konklúzió? Az, hogy Simor András az IMF legfontosabb lieblingje! És mit sem számít kamat, fedezet, a sikeres küzdelem az államháztartási hiány letöréséért (a Gyurcsány-Bajnai-féle majdnem tíz százalékról három alá), meg miegymás, ami minden normális esetben egy állam hitelképességének a fokmérője lenne, csak az, hogy Andráska haja szála ne görbüljön. És Simor nem csak az IMF-féle nemzetközi bankárkaszt libelingje, hanem (életpályáját megvizsgálva) az Apró Piroskától Medgyessyn és Gyurcsányon át Bajnaiig terjedő hatalmi hálózaté is. Amely hálózat most minden erejével a volt liberálisokhoz, mint legitimációs forráshoz dörgölőzik. Mennyire nem-meglepő, hogy a Simor első civil útja (mindjárt megbízatása lejártának másnapján) a volt SZDSZ-esek klubjába vezet,  "kibeszélni a kibeszélni valókat"

Nem túl valószínű, hogy a szadesz-nyuggerek az adócsalás-gyanús ciprusi off-shore buliját, az államcsődveszély körüli mesterkedéseit, (az alapkamat egekbe emelésével és a jegybanki tartalék gigantikus méretűre duzzasztásával) az államkassza kivéreztetését, vagy a nagy bankokkal folytatott bűnös kis összjátékát, netán a devizahitelezés elősegítését feszegetik majd nála.

Mi viszont nem árt ha tudjuk, hogy ki jön és ki megy. És ha Simort, az erkölcsi hullát Matolcsy György váltja a jegybank élén, annak csak örülhetünk. Még ha a mi opálos tekintetű gazdasági miniszterünk időről-időre kabarészínészként (is) tündököl, ténykérdés, hogy a balliberális hiénák által lesajnált és körberöhögött gazdasági szabadságharcban diadalt aratott. Ezt kell megismételnie a jegybank élén is.
Tovább..

Köszi Milla, jó volt veletek!



Ugyan magunkban nagyon jókat röhögünk az Együtt2014-en, legfőképpen komolyan vehetősége miatt, de azért azt mindenképpen számlájára lehetett írni a Juhász Peti-féle Milla vonalnak, hogy a múlt ősszel a pártpolitikába lépve nem csak a pofázáshoz való jogot ragadták magukhoz, hanem egyúttal a kellemetlen elzavarhatósági záradékot is aláírták. Merthogy erről szól a demokrácia. Választhatóság és elzavarhatóság, kéz a kézben. Eddig.

Ehhez képest a Milla keddi közleményéből valami egészen nyálas, új vonal hámozható ki. Az új, civilben maradó végrehajtó bizottság (vagy mi a rák az a hét ember) ugyanis marad a pofázásnál. Kényelmes ez, hiszen az egyszeri hordószónokot a legritkább esetben lehet leszavazni, maximum lábbal. (igen, továbbmész…) Értem én, hogy ez nekik ez az új demokráciaizé felfogásuk. Hogy vannak a pártok, akiket le lehet váltani, őket meg nem, mert civilek (Muhaha! Mint Gojko Mitić mint apacs tőrzsfőnök, vesd össze.), és majd a pártok meg a civilek együtt… bla… blabla… de vicces, hogy a pártok jöhetnek, mehetnek, de ti maradtok. A világ nagyobb dicsőségére. Nem kéne ezt is alaptörvénybe fektetni? 

Gyorsan átfutottam a közleményt, és azért pár kérdés motoszkál bennem:

…szigorú garanciák mellett millások is politizálhassanak, ha akarnak.
Ezek a garanciák:
a Milla mint szervezet nem kíván a választásokon indulni, jelölteket állítani, pártpolitikai küzdelemben részt venni; a szervezetet ezentúl nem elnök, hanem héttagú elnökség vezeti; az elnökség tagjai között pedig legfeljebb egy fő lehet, aki bármilyen pártban tisztséget vállal;
a Milla politikai szerepet vállaló tagjainak nemcsak az alapdokumentumokban rögzített értékeknek kell megfelelniük, de külön etikai kódexben is rögzítjük a politikai szereplőkkel szemben támasztott elvárásokat, illetve az azok megszegését követő szankciókat.”

Az miért garancia, hogy nem egy, hanem hét vezető van? Miért csak egy lehet politikus? (Kérdezhetnénk Juhász Pétertől is). Miért nem nulla, vagy három? És ha valaki nem vállal párttisztséget, mert pl. miniszter akar lenni?

Az újabb irányváltás lehetővé teszi-e, hogy Karsay Dorottya reaktiválja magát a mozgalomba, vagy túl elfoglalt vaccapáör kutatásokkal két gender konferencia között?

Ez szakítás mennyiben módosítja Pityinger László alternatív Köztársasági Elnök Úr igazi Köztársasági Elnökké választásának esélyeit?

„Mert ki akarjuk próbálni, hogy milyen az igazi demokrácia.
Civilként fogjuk megmondani, hogy milyen politikusokat szeretnénk látni.”

Itt nincs kérdés. Csak köszönöm, hogy ennyire explicite sikerült közszemlére tenni demokrácia-felfogásotok torz tükrét. 

Tovább..

2013. február 27.

Beszéljenek a tények!



Tájékoztató kampányt indít a kormány, amely bemutatja, hogy miért is lett Magyarország egy élhetőbb ország 2010 óta. Az eredmények természetesen nem kiugróak, ám ez nem is elvárható a szocialisták által végletesen eladósított országtól, Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai nyolc éves ámokfutása után. Apró lépésekkel azonban haladunk előrefelé. Lássuk, miért is teljesítünk ma jobban, mint 3 évvel ezelőtt.

·         Adósság elleni küzdelem minden fronton

Az az ország, amely el van adósodva, nem számít szabad országnak. Az Orbán-kormány ezért minden területen az adósság felszámolását tűzte ki célul. A kormány a nemzetközi pénzpiaci támadások ellenére is folyamatosan csökkenti az ország államadósságátKimenti az adósságból a szocialista kormányok forráskivonásai miatt eladósított önkormányzatokat, tiszta lappal indulhatnak a helyi közösségek.

Törekszik a lakossági eladósodottság csökkentésére is: a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején túlburjánzott devizahiteleket több eszközzel is megpróbálja féken tartani az Orbán-kormány. 170 ezer család tudta kedvezményesen végtörleszteni devizaadósságát. Közel 80 ezren választották az árfolyamrögzítést. Kilakoltatási moratóriummal, Nemzeti Eszközkezelővel segítik a bajba jutott családokat. Simor András 2008-ban a WikiLeaks portálon megjelent nagykövetségi távirat szerint azt mondta, hogy „nem kellene megmenteni a devizahiteleseket, végre meg kell tanulnunk, hogy nincs ingyen ebéd”. No comment.

Csökkentik a kórházak, sportszövetségek, egyetemek adósságát is (ennyit a felsőoktatási forráskivonásról szóló kritikákról)

Minden évben 3 százalék alatt tartotta az ország a költségvetési hiányt, amely az újbóli eladósodás megakadályozásának legfőbb záloga. Emellett a kormány alapelve, hogy a költségvetési hiány csökkentését nem megszorításokkal viszi véghez, hanem a nagy vállalatokat is bevonja a közteherviselésbe.

·         Határozottabb nemzet- és külpolitika

Az Orbán-kormány a szocialista kormányokkal szemben határozottan kiáll a nemzeti érdekek védelmében. Érdemes csak megnézni Orbán Viktor európai parlamenti felszólalásait az elmúlt évekből. Megalkották a kettős állampolgárságról szóló törvényt, amely ellen Gyurcsányék szociális demagógiával érveltek a 2004-es népszavazáson (Bajnai pedig el se ment szavazni, ennyit a nagy demokratákról). Ezáltal közel 400 ezer új magyar állampolgárt avattak 2010 óta. Az Orbán-kormány bevezette a Trianon-emléknapot, és támogatják az iskolák határon túli kirándulásait is.

·         Biztonságosabb Magyarország

Az Orbán-kormány beiktatása óta 3500 fővel nőtt a rendőri létszám, felszámolandó a szocialista kormányok áldatlan közbiztonsági állapotait. Az új büntetőtörvénykönyvnek köszönhetően a törvény nem az elkövetőt, hanem az áldozatot védi, szélesedett az önvédelemhez való jog, így végre nem ítélhetnek el embereket azért, mert a saját tulajdonukat védik. A büntető törvénykönyv módosítása a közoktatásban dolgozó pedagógusok fokozott büntetőjogi védelmét is megteremtette. A kormány fellép az uzsorások ellen is, a börtönök pedig önfenntartóak, egyre kevesebb adófizetői pénzt költünk rájuk.

·         Szociális biztonság

Az Orbán-kormány a Gyurcsány-Bajnai-kormányokkal szemben minden évben megőrizte a nyugdíjak értékét. 2013 januárjától csökken a villany, gáz, áram ára, amelyet további díjcsökkentések követnek majd az év második felében.

Folyamatosan növekszik a foglalkoztatottság, a segélyért is kell bizonyos szintű munkát végezni. A Munkahelyvédelmi Akcióterv keretében járulékkedvezményeket kapnak a 25 év alattiakat, az 55 éven felülieket, a kismamákat, képzetleneket foglalkoztató cégek. Folyamatosan emelkedik a minimálbér is.
Újra bevezették a családi adókedvezményeket, amit a Bajnai-kormány eltörölt. Ismét 3 év lett a GYES és GYED jogosultsági ideje, amit szintén Bajnai Gordon csökkentett. 2011 január elsejétől valamennyi nő számára 40 év munkaviszony után teljes összegű öregségi nyugdíj jár. Ezzel családi adórendszer és a részmunkaidős foglalkoztatás támogatásának bevezetésén túl újabb kormányzati intézkedés ismerte el a dolgozó anyákat.

A Minden Gyerek Lakjon Jól alapítvány 2011-ben az ország 47 leghátrányosabb helyzetű kistérségének 300 településén 15 147 halmozottan hátrányos helyzetű többgyerekes családot segített. Az állami tulajdonban lévő üdülőkbe szervezett Erzsébet-táborokban 2012-ben több mint 14 ezer gyermek nyaralt kedvezményesen. Hosszú évek óta nem volt példa arra Magyarországon, hogy szervezetten ennyi szociálisan rászoruló gyerek üdülhessen a Balatonon és más táborhelyeken.

De talán a legfontosabb mutató mind közül: egyre több gyermek születik, 2012-ben 90 300 gyermek született, 2,6 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Lehet, hogy a kisbabák már érzik a boldog békeidők eljövetelét?
Tovább..

2013. február 26.

Értelmező kéziszótár DK-sokhoz



Az alábbi kéziszótárral segítséget szeretnék nyújtani a közéleti diskurzus javításához, a Demokratikus Koalíció (DK) elveinek jobb megértéséhez.

Lássuk, hogyan nyilatkozik egy jó DK-s az alábbi témákról:

Orbán Viktor
Egy diktátor, aki önkényuralomra tör. Éppen ezért minden eszközzel fel lehet és fel is kell ellene lépni. Ez a cél minden egyebet felülír, ez a politikánk alapja. Hiába ő még mindig a legnépszerűbb párt vezetője, ki kell rekeszteni őt a közéletből. Mert mi demokraták vagyunk.

Jobboldal
Alapvetően fajelméleti alapokon álló eszme, ahogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr is megmondta ezt az évértékelő beszédében. Egy jó DK-s ahol tudja, összemossa a Fideszt és Jobbikot, de hogy objektívnek tűnjön, árnyalja a képet azzal, hogy „a Fidesz csak utat nyitott az újnáci eszméknek”. A jobboldallal sosincs kiegyezés. Mert mi demokraták vagyunk.

Kettős állampolgárság
Aki nem itt él, az ne kapjon magyar állampolgárságot. Ilyen egyszerű a dolog. Biztos csak elvenné a nyugdíjat meg az egészségügyi ellátást a másik elől. A nemzetet úgyis csak a jóléti szolgáltatások kötik össze. Abba kell hagyni a kesergést Trianon miatt, nem szabad bevonni a választásokba a külhoni magyarokat. Mert mi demokraták vagyunk.

Őszödi beszéd
Az elmúlt 23 év egyetlen igaz beszéde. Amikor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr azt mondja a beszédben, hogy „hazudtunk reggel, délben meg este”, akkor az azt jelenti, hogy ő volt az egyetlen politikus, aki őszinte volt az elmúlt 23 évben. Meg esetleg a Bajnai Gordon. De különben is: csak így lehetett megakadályozni, hogy Orbán Viktor újra hatalomra kerüljön. Mert mi demokraták vagyunk.

2006. őszi "események"
Az igazság az, amit a Debreczeni Jóska leírt a könyvében. A Révész Máriuszról is igaz, amit a Jóska mondott, hogy a „kórházban még nem látszódtak rajta külsérelmi nyomok”. Ha valaki mégis szóba hozza, hogy lovasrendőröket küldtek a Fidesz-rendezvény résztvevőire, a jó DK-s úgy reagál, hogy nem kellett volna odamenni tüntetni. Mert mi demokraták vagyunk.

Ez az igaz demokraták álláspontja, így kell látni a magyar valóságot. Ha nem így lenne, akkor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úrnak pár dologért bizonyára bocsánatot kellett volna kérnie. Ez a felvetés pedig már önmagában is abszurd. És különben is: a jobboldalnak sosem lehet igaza. Kizárólag a demokratáknak.


Tovább..

A kommunizmus bűnei 2.0



Mit is kellene ide írni? Beszélhetnénk arról, hogy a kommunista bűnösök, meg az ártatlan áldozatok. Én másról beszélek, arról, ami elmaradt: az elszámoltatásról. Elszámoltatást az 1990 előtti kommunisták által elkövetett bűnökért, akasztásokért, sortüzekért! Elszámoltatást az 1990 utáni utódpárt által elkövetett jogtiprásokért és eltűnt milliárdokért!

Mire gondolok itt most elsősorban? Könnyű lenne arról beszélni, hogy a 2006-os jogtiprások ügyében nem történt semmi. De, történt, nem úgy, nem az alapján, mint aminek kellett volna, de legalább ritka fehér hollóként valami, ami –egyetértek – közel sem elég. Azonban vannak itt egyéb durva ügyek, ami alapján nem történt semmi.

Vegyünk egy párhuzamot! A magyar ballib sajtó teljes erővel támadja a mostani kormány ócsai projektjét. Hatalmas támadás, hatalmas kolumnákon át. Csakhogy ott, Ócsán felépültek házak, van út, áramellátás, víz. Hogy is történt volna ez a szoci kormány alatt? Nem tudjuk, de azt tudjuk, hogy történni semmi nem történt a devizahitelesek megmentése érdekében. Volt viszont egy egészen más jellegű „beruházás”. Az állam az akkori információk szerint összesen potom 9,152 milliárd forintot költött erre a szóban forgó „beruházásra”. Kormányzati negyednek hívták.

Az akkori híradások szerint a legnagyobb tétel a Nyugati pályaudvar mögötti MÁV-terület megvásárlása volt, a telekért 8,52 milliárd forintot fizettek. Ebből 5,28 milliárd forintot készpénzben kiköhögött, 2,205 milliárdot pedig adósság-jóváírásként rótt le az állam. Ugye jól figyelünk, a MÁV, mint az közismert állami cég, na az állam ennek az állami cégnek fizetett ki készpénzben 5,28 milliárd forintot. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő az akkori híradások szerint még 533 millió forintot költött a pályázatok lebonyolítására, a szakértői és ügyvédi díjakra, egyéb dologi kiadásokra, és biztos, ami biztos, százmilliót még leperkáltak személyi költségekre, munkabérre, egyebekre.

Egy bökkenő maradt, drága olvtársak: ott a Nyugati mögött semmi az égvilágon nem épült. Tehát röviden összefoglalhatjuk: eltűnt 9 milliárd, de ha a pénz egy részét a MÁV adósságkonszolidációjának tekintjük, akkor is kb. egymilliárd. Plusz lerombolták a vasút kiszolgáló ingatlanait, ezért most máshol, nehezebben oldják meg a vonatok rendezését, mosását. (Ha megoldják...) Ezért pedig senkit se rúgtak azóta se tökön. Márpedig, készült a kormányzati negyedről kormány-előterjesztés? Készült. Nyilván több is. Alá kellett írni? Alá. Eltűnt a pénz? El. Viseli bármely állami vezető a felelősséget? Viseli. Szocialista volt? Szocialista. Történt valami? Nem.

Csak egy adalék, a történelmi gondolatokhoz jobban hozzászokott olvasóknak: az eddigi privatizációkról, de még a 80-as évek lehallgatásairól, az elrendelőkről, nos mindről vannak aláírt papírok. Mindről. Még a most megtalált Mansfeld-féle ügy aktáján is rajta van a szignó, hogy "lássa Biszku elvtárs".

Drága olvtársak, hölgyeim és uraim! Jelenleg három volt miniszter – köztük egy miniszterelnök – csücsül a dutyiban letöltendővel, az egyik 15 ezer euróért, ami mintegy 4,5 milliós összeg (v.ö a kilenc milliárd forinttal). Ez nem kies hazánkban, hanem Romániában, az igen a sokak által lesajnált, balkáni, alpári, stb, Romániában van. Megjegyezném, a románok (és velük együtt persze az erdélyi magyarok) ugyebár egyértelműen értésére adták Csau elvtárs híveinek, hogy az a rendszer véget ért. Kell mondanom, hogy e tekintetben lemaradtunk, mint a borravaló? Hogy ki a felelős, a kormányt béketűrésre presszionáló Nyugat, a ciklusokon, sőt rendszereken átörökölt belügyi- és igazságügyi gépezet, vagy a rendszerváltás körüli elvtelen paktumok, nem tudom. Csak azt tudom, (így a kommunizmus áldozatairól szóló karakán beszédeket is hallgatva) hogy az elszámoltatás nem megúszható.
Tovább..

2013. február 25.

A bölcsek bölcse: Kuncze Gábor




Én Kuncze miatt mentem ki, mert a Klubrádió nekem egyenlő Kuncze, mint ahogy a megboldogult SZDSZ is Kuncze – de hiába ágaskodtam a tömegben, ezen a tegnapi csúnya vasárnap délutánon, Gábort nem leltem. Még az is lehet, hogy ott volt, csak nekem volt akkora pechem, hogy elszalasztottam. 

A Fésztérben politizáló Kuncze Gábor (SZDSZ, majd Klubrádió) a minap a Batthyány örökmécseshez invitált a Hadd szóljon! tüntetésre, az ő munkahelyéért és a szólás szabadságáért. Én mentem. Perverzióból. Rohadt égő, de bevallom: időnként Kunczét olvasok. Kuncze-posztokat. (A lájkhalmazán kívül, amolyan komplementer elemként.) 

Talán emlékeztek az igazságosztó humorzsákra, az egykori szabad demokraták mindig jófejkedő, a békeidők urasági kocsisait meghazudtoló arcára, aki bajuszkája alatt jól kanyarintott poénjaival mindig a lényegre tapintott, s mostanában joviális öregúrként a Klubrádióban dörmögi el keresztkérdéseit -  a cenzúrát megúszott - betelefonálók égő vonalainak kíséretében.

Na de ha éppen párt nélküli Kuncze az ember, attól még lehet politikus: itt a Fésztér, ahol afféle Public Figure-ként naponta szórhatja intelmeit, elemezgethet, s ha már Kuncze, hát idejófejkedhet. Ezt választotta a mi Gáborunk: szinte látom rendületlen cyber fejcsóválását amit egy-egy jó időben elszórt fricska meg-megállít. 

Megnyugtató, hogy Kuncze figyelmét nem kerülheti el a kormányzás egyetlen vélt vagy valós fiaskója sem: Gábor szól, figyelmeztet, óvva int. Nemrég listában summázta az új év, új amatőrködéseit, lajstroma hosszú és kíméletlen, s aggodalmai mindössze a közel hétezer lájknépét ha érdeklik - megtoldva hozzátartozóival - jelensége mindenképpen figyelemreméltó. 

Ez a rendszerváltás óta fennálló jobboldali kormányok megkérdőjelezhetetlen amatőrizmusát feltételező, szerinte nagypályán játszó pökhendi - álliberális - értelmiségi, aki csakis választási hacknek tudja be, hogy e hazában jobboldali kormány egyáltalán dönthet az ország sorsáról, mert a tizenkét éves ballib profizmust úgy értékelte e gondolkodni képtelen nép, hogy megelégelve annak kétségtelen előnytömegét, kétharmados többséget szavazott az úgymond dilettánsoknak.

Arról nem beszélve, hogy e típus másik válfaja - azaz a kultúra felkentje - szerint a jobbra húzó művészek csupán lesajnálni érdemes, szükségszerűen hülye, közepes tehetségű ripacsok, vagy csak szimplán nem léteznek. Ezzel a kis manupulatív "nagypályás" trükkel aztán a valamiből megélni akaró, Stockholm-szindrómás alkotókat, a negyvenéves uralmat hosszas kormányzati ciklusokkal megbolondító ballib koalícióknak sikerült is ügyesen átcsábítaniuk a baloldalra, akarom mondani a Nagypályára

Lehet poénocskáin derülni, de sajnos ilyen a mi Kunczénk is: szentül hiszi Ő, hogy a jobboldal a maga tehetségtelenségeivel hibát, hibára halmoz, s ez alól egyetlen menekvés van: a dolgokat helyrepofozó ballib koalíció. Kakaóbiztos számítógép Kovács Pistinek, egyes szülő-kettes szülő a még kisebbeknek, mocsárlecsapolás a középréteg békáinak és kórházi széf azoknak, akiknek már úgyis mindegy.

Kuncze Gábor 2006-ban bepelenkázta az egész országot, "Tisztába tesszük a dolgokat" felkiáltással. Mi pedig azóta is csak oázunk, oázunk. Öntudatlanul és naivan.
Tovább..

Nem felejtünk!



2000. február 25-e óta emlékezünk hivatalosan a kommunista diktatúrák áldozataira. Nyilván ehhez majd’ 11 évnek kellett eltelnie a rendszerváltást követően és az emléknap kőbe véséséhez szükség volt egy polgári kormányra. A magyar történelem egyik legsötétebb időszaka, a 40 éves vörös uralom megítélése azonban még mindig nem teljesen egyértelmű kicsiny hazánkban.

Múlt héten az Alkotmánybíróság megsemmisítette az önkényuralmi jelképek használatát tiltó büntető törvénykönyvi paragrafust. Az AB korábbi döntésével is szembe ment, döntését azzal indokolta, hogy a szabályozás túl tág, pontatlan, ezért sérti a jogbiztonság követelményét, és aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

Hát innen gratulálunk az igen tisztelt taláros testületnek. Ez az ország 1947-1989-ig kommunista elnyomás alatt élt. A vörös csillag és a sarló kalapács jegyében söpörtek le padlásokat, lövettek a tömegbe, hívták be a szovjet tankokat, félemlítettek meg és börtönöztek be ezerszámra ártatlanokat a Rákosik, Kádárok, Biszkuk, Fock Jenők, és a Horn Gyulák (sic!).

És igen, nem csak azok érzékenységét sérti egy-egy hülye kommunista, aki vörös csillagot hord, vagy egy-egy még hülyébb huszonéves hippi, aki szerint ez aztán igazán poénos (meg aztán ugye, Che Guevara is milyen cool, emlékezzünk csak Gyurcsány Che fesztiváljára), akik megélték a vörös rémuralmat, hanem azokét is, akik képesek arra, hogy felfogják mit is jelentett ez valójában.

Így a kommunizmus áldozatai előtt fejet hajtva, azt gondoljuk, hogy a vörös csillag, sarló kalapács (és természetesen a nemzeti szocialista jelképek) használatát igenis a törvény erejével kell tiltani, mert ugyan sok mindenből lehet viccet csinálni, de olyan jelképekből, amelyek nevében ok nélkül mészároltak le milliókat NEM!

Tovább..

2013. február 24.

Itt a tavasz, dagad a... mobilgát




A Tutiblog szerkesztősége három hét tündöklés után alkotói válságba került. Kapunyitási pánik. Bajnait már szétekéztük, Gyurcsányt csesztetni nem kihívás, Mesterházyt pláne. Szétszedtük a diáktüntetés kérdéskörét, aztán meg ők egymást. A Főnök kijelölte a következő 20 évet. Feleslegesség és elhagyatottság. De jön a tavasz, és már dagad az új botrány, tüntetésekkel és szanaszét nyilatkozó politikusokkal: mobilgát épül a Római parton.

Ha az utóbbi időben nem éreznénk folyton valami gyanúsat abban, ha „pártállástól független, alulról jövő civil kezdeményezés” körvonalazódik bármely témában, simán ott virítanánk egy Occupy Római Part transzparenssel március elején, hogy megakadályozzuk, hogy vasbeton és alumínium monstrum foglalja el minden budapesti kedvenc zsombékosát, az utolsó érintetlen dunai partszakaszt.

Vesd össze... :)
Túl sok a szép emlék. Fogtuk már meg nő mellét a Vasúti híd alatt, kézen fogva andalogtunk a sétányon, kerestük a stéget, ahol tovább folytatódhat a turbék. Ettünk haverokkal hekket, ittuk le totálra magunkat, aludtunk kint haveri csónakházban „házibulizva” és zargatva fel a szomszéd exmunkásőr bácsit, aki aztán belátva, hogy reménytelen a helyzet csatlakozott a partihoz. Szóval a római egy nagyon jó hely. És ha az kerül a címlapra, hogy bizony eldózerolják az egészet, fáknak, nádasnak kampec, akkor bizony előkerül a kormánybuktató transzparensfújós spray-készlet 2010-ből, és no pasaran: megvédjük a Római partot.

Nos épp ezért, mielőtt a HaHa jelenleg a bölcsészkaron csövező aktivistái sátrakat vernének a Rómain, ezzel téve lehetetlenné, hogy érdemi vita kezdődjön a kérdéssel kapcsolatban, sorakoztassunk fel néhány értelmes érvet. Valószínűleg tavasszal már tüntetni is jobb, a Római part adja magát arra, hogy márciustól immár Orbán leghűségesebb láncos kutyája és XVI. Benedek lemondását követően az első számú Palpatine-hasonmássá előlépett Tarlós Isti váljon az „alulról felfelé szerveződő fideszellenes népharag” első számú céltáblájává. 

Szóval először is le kell szögezni, hogy a római part „érintetlensége” korántsem valóságos, helyette inkább a lepukkantság egy különleges fokáról beszélhetünk. A Római part első rendezését még a harmincas években végezték el, lévén a mögötte épülő modern villanegyed és tervezett lakónegyedek árvízvédelmét meg kellett oldani. El is kezdték, hisz a Királyok útja – Mátyás király út környéke szolgált korábban az „ártér” belső határának. Aztán azóta felépült számos lakótelep arrafelé, s a Természet szép lassan visszavette azt, amit a harmincas években már el akartak venni tőle. Ezért tűnik ma úgy, hogy a Római part érintetlen. A „föveny” (értsd: csövestanya) és „fás, zsombékos terület” (értsd: susnyás) mélyén egy megkezdett és soha be nem fejezett gátrendszer alapjai nyugszanak tehát, aminek a rendezése 70 év után mondjuk úgy, hogy aktuális. Nem beszélve arról, hogy a Duna utóbbi évekbeli gyakori vízszintemelkedése folyamatosan ezt a „természetes közeget” erodálta: üvegszilánkok, hordalékfák, a Duna által kirakott szemét tette élvezhetetlenné a partszakasz nagy részét.


Az új elképzelés szerint a „mobilgát” mobil részét, tehát a ténylegesen a Dunától minket elzáró részeket csak magas vízállás esetén helyeznék a talajszinttel megegyező magasságú, tehát a kilátást nem rontó beton alapzatra. Így normális vízállás esetén egy rendezett, füves „rakpart” szerű valami jönne létre a jelenlegi dzsindzsa helyett, ami mondjuk ki: elég üdvös egy dolog. Tarlós „lobbik általi megvétele” tekintetében pedig csak annyit, hogy amíg Óbuda polgija volt, akkor helyi, majd amikor főmuftivá lépett elő, akkor meg a főpolgármesteri programjában szerepel majdnem 10 éve ez a gáttervezet, és a Római part rendezésének sürgető terve. Ezek alapján kissé bajos lenne azt beadni, hogy most feküdt be a Fidesz-közeli betonlobbinak, bár manapság semmi sem lehetetlen, ahogy a reaktiválódó ellenzéki trollokat elnézi az ember. Máricus másodikán, délután három órakor tehát valószínűleg romboló fővárosi fejesekről, mocskos Orbánról és rohadt Tarlósról több szó fog esni, mintsem a Római partról. Ahol – a rendezetlenség okán – az a bizonyos nép sem tud hömpölyögni úgy, ahogy lehetne neki, tehát a római-.partvédelem ügye valószínűleg elég hamar fog a az aluljárói kordonborogatás racionalitásával bírni, amikor szemetes susnyásokat védünk nem létező érintetlenségre hivatkozva a megújulással és fejlődéssel szemben.

Fejlődni szép és jó, de meg kell tartani azokat az értékeket, amik miatt szeretjük a Római partot: a vendéglátók nyugalmát, a sétányt és a Dunát, amibe akár a lábunk is belógathatjuk. Megjegyeznénk: az ilyen beruházások gondja az szokott lenni, hogy a valóság általában korántsem tükrözi a terveknél szőtt ideákat. Jönnek a pénz, a kivitelezés, a megfizethetőség és egyéb szempontok, és miközben a tervek szerint egy okos és ügyes gát épül, valójában betonmonstrum zárja el a kilátást, ami minden civil számára a „na ugye megmondtam” eredményét hozza. Tarlós számára tehát a változások és a hagyományok arányán múlik a projekt sikeressége.
Tovább..

2013. február 23.

Hervadt replikák az Orbán-beszédre



Orbán Viktor beszédét sajátosan értékelték (és ITT) a szocialisták, a radikálisok, vagy az összefogni vágyó veszekedő-reszkető akármilyen-ellenzékiek. Hisz miközben az ellenzékiség általános törvénye szerint panaszkodtak egy sort, ajánlgatták is magukat. Ez pedig groteszk önparódiába fulladt. Homokozóban, játékszerükön veszekedő ovisokat láthattunk. Értékeljük hát az értékelést értékelőket!

Az ellenzék politikai homokozójában egymásra licitáltak a játékosok. Orbán beszéde után az MSZP-s Török Zsolttól azt hallottuk, hogy „Magyarország jobbat érdemel”. Szerény. És nem szakadt le az ég... Az LMP – a Jobbikot is lekörözve – az ország függetlenségének kizárólagos letéteményeseként tündökölt. Az Együtt2014 bevallotta, hogy Bajnai, minden múltbeli hibája ellenére, mégiscsak ismeri a válságkezelés receptjét. A Jobbik – nemzeti pártként – Heller Ágnes nyomdokába lépve szapulta hazáját (nem a kormányt). És végül, de utolsó sorban, a legutóbbi beszéde alapján patológiai esetnek tűnő Gyurcsány lakonikus tömörséggel megállapította, hogy Orbán feje üres... No itt fagyott le egy pillanatra a rendszer! Esett ki a kicsiny kezekből a homokozólapát.

Török Csodafegyver Zsolt szerint „Orbán erős Magyarországról beszél”, miközben ezt „tíz éve is megteremthette volna”, vagy az „elmúlt három évben is összehozhatták volna”. Úgy tűnik Török tíz éve még tényleg a pelenkában játszadozott. Mert 2003-ban a szocialisták támogatásával Medgyessy Péter (ez a D-209 számú ügynök leánykori neve – szerk.) volt a miniszterelnök. De arra sem emlékszik, hogy az elmúlt három évben, az ex-kommunisták minden létező európai fórumon rombolták az ország megítélést, így közvetlenül az érdekérvényesítési képességét? Persze „Magyarország jobbat érdemel”. Jobbat, szerintük őket. Akik nyolc év alatt eladósították az országot, az önkormányzatokat és a lakosság jelentős részét. Miközben a bankok és a multik extraprofittal garázdálkodtak. Őszintébben hangzott volna, ha a kecskeszakállas Török azt mondja: „a bankok jobbat érdemelnek”. Őket!

A Lehet Más a Politika, amely egyre kevésbé látszik másnak (hacsak nem a másság támogatásában, vagy a pártszakadás mértékében), meglepő eredményre jutott. Szerintük a regnáló kormány nem csökkentette a függőséget. Schiffer András emlékeztetett rá: az LMP stratégiai célja "Magyarország függőségének csökkentése". Hát erre tényleg emlékeztetni kell minket, mert ez bizony kiment a magyar ember fejéből! De köszönjük, most már dereng valami a modern liberálisok hagyományosan erős nemzeti érdekképviseletéről...

A parlamenti küszöb alatt senyvedő, viharos médiaszéllel, és amerikai dollármilliókkal szárnyaló Együtt2014 (lassan Egyedül2014) viszont mindenkivel szemben képesnek érzi magát a gazdasági válság megállításra. A „fájni fog” módszerrel már bizonyító Bajnai nyilván ismeri a válságkezelés üdvös, az IMF által diktált receptjét. Hisz legutóbb is azt követte. Az önmagukkal nagy összefogásra készülő Bajnaiék szerint „rossz irányba mennek a dolgok”. Ezzel szemben ők ismerik a jó irányt. Programjukból kiderül: a bankadó kivonása, a multiadó megszüntetése, a családi támogatás megnyirbálása, a minimálbér csökkentése a „jó irány”.

A Jobbik szerint „Magyarország rosszul teljesít”. Nem a kormány, hanem az ország, ergo a kedves magyar állampolgár. Mintha a szocialista Gurmai Zita hangján szólalt volna meg Vona Gábor. Aztán a közlemény végén odabiggyesztve a szerény ajánlat: „csak a Jobbiknak van programja”. Valószínűleg az IQ bajnok, roma képviselőnőket ledöfni (vagy dugni) vágyó Zagyva Gyula szakmailag is hitelesen képviseli majd ezt a programot, ha eljön az ideje.

„Ha üres a fej, akkor üres a szöveg is.. „  - vélekedett Gyurcsány, a politikai patológiából orvosi példaként emlegetett, az országot teljesen lezüllesztő bankárkormány feje. Aki már bármit képes megtenni, csak vegyék már be valamelyik összefogás-buliba. Csakhogy ismét a hatalom közelébe legyen. Mert addiktív betegségben szenved. Rászokott a hatalom és a pénz nevezetű drogokra és hiába küldi el egy ország az SZDSZ-s Horn Gábort idézve: a Feri menj a picsába!szlogennel.  Feri nem megy.

Kis magyar homokozó. Benne az óvónéninek árulkodó, hazudozó, a másikra mutogató csúnya kis kölykökkel. Akinek a homokváruk már többször összedőlt, vagy az építésre is tehetetlennek bizonyultak. Most nagy hangon kiabálják: „én jobb várat tudnék építeni!”

Egyébként meg tessék választani:




Tovább..

2013. február 22.

Bajnai, a kókler harctéri szanitéc


Sokan várták, hogy Bajnai Gordon gazdasági programot hirdet. Megtette. Ám a nyilvánosságra hozott anyag deklaráltan mindössze egy vitaindító összeállítás. Mondván, hogy annyira kiszámíthatatlan a helyzet, hogy csak akkor tudnak majd konkrét számokat mondani, ha kormányra kerülnek. Amikor viszont kormányon volt, mitöbb ő volt a kormányfő, akkor azt mondta: válsághelyzetben ne várjanak tőle pontos diagnózist és hibátlan munkát. "A válság óráiban a beavatkozás olyan, mint a harctéren a szanitécé. Márpedig a szanitéc nem éppen plasztikai sebész. Ha amputálni kell, nem kezd el tűnődni. (...) Nem finomkodik" - érvelt a válságmenedzser, a páratlan zseni (ahogy önmagáról híreszteli.) De térjünk vissza 2013-ba! Szóval Bajnai Gordon „szakértő” egyesülete a HaHa (Haza és Haladás Egyesület, vagy nem?), ezek szerint annyira mégse szakértő, hogy pár évre előre tudjon tervezni.

De azért lássuk, kik is dolgozták ki ezt a programot! Ott van Felcsuti Péter, aki bankszövetségi elnökként asszisztált a lakossági devizaeladósodáshoz. Nem mellesleg ex-munkásőr, és nem tartja forradalomnak 1956-ot. Ott van Oszkó Péter is, aki a Malév csődbe jutása idején volt Bajnai pénzügyminisztere – később pedig a konkurens cég, a Wizz Air igazgatóságában dolgozott. Nem mellesleg a Hajdú-Bét Rt. könyvvizsgálójaként is tevékenykedett. A nézőtéren pedig ott ült Vértes András mosóporügynök is, aki amúgy a GKI független vezérigazgatója és szakértője.
 
De mit is tartalmaz a program?

·         Meg kell szüntetni az egykulcsos adót. Oszkó Péter 2008-ban még úgy nyilatkozott : „Az egykulcsos adó radikális és azonnali megoldást nyújtana... A pozitív hatásokra ezzel együtt a régióból már több példa hozható fel.”
 
·         Újra bevezetnék az adójóváírást. Szintén Oszkó Péter mondta azt 2008-ban, hogy „az adójóváírás rossz hatékonysággal működik, nem fenntartható, ki kell szűrni az adórendszerből a hatékonyság javítása és a feketegazdaság elleni törekvések érdekében.
 
·         Bevezetnék az adóalkotmányt. Tordai Csaba, Bajnai volt államtitkára a HVG-nek korábban arról beszélt, hogy „teljes alkotmányjogi nonszensz, hogy az adórendszer szabályaiban a mindenkori kormánypártnak a mindenkori ellenzékkel közösen kelljen döntenie.”
 
·         Teljesíteni kell az eurócsatlakozás feltételeit. Bajnai 2009-ben azt nyilatkozta, hogy akár megszorítások  árán is bevezette volna az eurót 2014-ben.
 
·         Szűkítenék a családi adókedvezményeket, miközben csökkentenék a vállalati különadókat. Ugyanez a terv szerepel az MSZP és a DK programjában is.
 
·         Minden közbeszerzési szerződést nyilvánosságra hoznának az interneten, és átláthatóbbá tennék a költségvetést is. Kérdés, hogy miért nem tett így Bajnai Gordon, amikor kormányon volt?
 
Ez volna a szakértő kormányfő új programja? Na, ne vicceljünk már… 
 
Tovább..

Miért Pont a Ponta? Pont azért…



Kanosszajárás Erdélyben? Új alapokra helyezett MSZP-s nemzetpolitika? Lószart, mama! Ezek a szocik már abban a korban vannak, hogy nem változnak. Márciusban a kőkeményen magyarellenes román kormányfő, Victor Ponta lesz az évértékelőjük sztárvendége.

Mesterházyék valószínűleg abból a nagy népi bölcsességből indultak i, hogy „az ellenségem ellensége a barátom.” Kerestek hát valakit, aki ország-világ előtt büszkén hirdeti, hogy ellenségnek tartja a Fideszt és Orbán Viktort. A tavaly egy ravasz puccs eredményeként kormányfővé avanzsált Victor Ponta igazi lelki társa az MSZP-nek. A baloldali ideológia iránti elköteleződésükön túl az erdélyi magyarokról alkotott véleményük is bámulatos egyezést mutat (nyűg, macera, magyarkodnak, csak a gond van velük).

Bár még egy éve sincs, hogy a Ponta-kormány munkához látott volna, az eredmények figyelemre méltóak. A romániai magyar kisebbség meglévő jogainak korlátozása, csorbítása a jelek szerint abszolút prioritást élvez (a nacionalista, magyarellenes indulatok felkorbácsolásával remekül el lehet terelni a figyelmet az ország valós gondjairól.) Ennek jegyében villámgyorsan keresztbe tettek a magyar nyelvű felsőfokú oktatásnak: szabotálták a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem magyar karának létrehozásáról szóló kormányhatározat végrehajtását. Ezt követően kirobbant a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium körüli botrány. Az iskolaépületet 2002-ben szolgáltatták vissza az Erdélyi Református Egyházkerületnek, ám tavaly nyáron a törvényszék arra a megállapításra jutott, hogy a lépés jogtalan volt. A visszaszolgáltatásban érintett magyarokat letöltendő börtönbüntetéssel, a református egyházat pénzbírsággal sújtották. Az erdélyi magyarságot valósággal sokkoló, mélységesen felháborító ügy májusban folytatódik a román bíróságon. 

Egy újabb magyarfóbiás: Victor Ponta
A Ponta-kormány közben azt is bejelentette, hogy újra kívánja szabni Románia közigazgatási térképét, mégpedig oly módon, hogy a székelyföldi megyéket több régióba dobnák szét, és az így létrejövő új régiókban a magyar lakosság – minő véletlen – kisebbségben lenne. A hab a tortán a kisebbségi kerettörvény, amelynek tervezetét Pontáék addig-addig csonkítják, amíg már nem is lesz értelme elfogadni. Nem is csoda, hogy elítélték Pontáékat a magyarellenes politikájuk miatt. Napnál is világosabb, hogy a márciusi MSZP-évértékelőn egy nagy egymásra találás szemtanúi lehetünk. A magyar szocialisták igaz barátja a nyíltan magyarellenes, román nacionalista Ponta. Nincs ezen mit csodálkozni: a magyarországi baloldal már Kun Béla óta barátkozik a magyarellenes, nacionalista román, szerb, vagy éppen cseh politikusokkal. Itt szeretnénk megemlékezni a legalja, hazaáruló bolsi nemzetpolitika egyik legemlékezetesebb pillanatáról: 2002. december elsejéről, amikor Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök a magyar fővárosban fülig érő szájjal koccintott román kollégájával, Adrian Nastase-val Erdély elcsatolásának román nemzeti ünnepén.

2013. március kilencedike minden bizonnyal újabb jelentős állomás lesz a magyar baloldal életében. Képzeljük magunk elé a pillanatot, ahogy Szanyi kapitány anyanyelvén köszönti a román kormányfőt, megisszák a pertut, a nézőtéren helyet foglalók pedig lelkesen lobogtatják a román zászlókat, és vastapssal jutalmazzák Ponta minden egyes kijelentését, ami Orbán Viktor, a magyar kormány és az erdélyi magyarság ellen irányul.

Kedves szocialista barátaink! Ha elfogadtok egy jó tanácsot: hívjátok meg a másik neves magyargyűlölőt, Jan Slotát is! Így tegyétek fel a Pontát pontot az i-re.

 "A baloldal amikor erre lehetőséget kapott, rárontott a saját nemzetére" Milyen igaz...

Tovább..

2013. február 21.

Gyurcsány, aki már nincs is


Ferenc testvér évecskét értékelt. Nagy svunggal, castrói tömörséggel. Az első mondatok után villámgyorsan elhatalmasodott rajta a gyurcsányizmus, a nagy menet elején még látta az igazságot, hogy nagyjából annyi a dékások, emeszpések,  millások, együttkétezerizések, elempésekvagymik együttes esélye a soron következő választásokon, mint a Terry Blacknek a Fábrynál. No de ez után rögtön kiderült, hogy mindenért a Fidesz a hibás, ha nincs Orbán Viktor, még a mohácsi csata is döntetlenre végződött volna, a felek osztoztak volna az első díjon és a török iskolákban bevezették volna a magyar nyelv oktatását. Kicsit megszédültem, mint Juhász Péter az első füves cigije után, gyorsan lenyomtam pár egykezes fekvőtámaszt csákknoriszosan, majd amikor éreztem, hogy újra van agyi vérellátásom, elkezdetem figyelni és gondolkodni.

Az első, ami a figyelmes szemlélődőnek feltűnhetett, hogy a népszerűségének talmi látszatát fenntartani kívánó előadó mögött ült egy ismert ügyvéd, elsősorban büntetőügyek specialistája. Igen, a Múmia kettőezertizennégy forgatásáról nagy hirtelen beesett a műsorra Bárándy György is, aki Hyppolit a lakáj jelmezben álcázta magát és meglehetősen unottan, faarccal tette össze a kezét, amikor a hívek lelkesen tapsoltak egy-egy nácizás vagy egy-egy utalás hallatán az őszödi beszédre . Csak Stirlicz tudhatja pontosan, hogy az ügyvédek doyenje mi a fenét keresett a Gyurcsány mögött, de talán jogi szemmel követte az előadást. Egyébként az ügyvédi jelenlétnek volt alapja, mert derék Fletónk több ízben koncepciós pereket vizionált a saját és korábbi tettestársai rovására, különösen Szilvásy György és Szabó Pál minisztereinek az esetét sérelmezte, idesorolván az MNV-s Tátrai Miklós hihetetlen meghurcolását is. Ilyenkor bizony jól jön egy Dr. Bárándy szem és fültanúként a hallgatóságban, negyven centire a szokása szerint hadonászó főhőstől.

Ami a tartalmat illeti, az nagyjából elvetendő a szónok személye okán. Nem gondolom, hogy a mostani kormány minden kormányok legeslegjobbika. De gondolom, hogy annak, aki kiáll a többi ember elé, hogy kritikát mondjon, csak kell bírnia némi erkölcsi alappal hozzá. Persze az is lehet, hogy Gyurcsány kollektív amnéziával számol… azzal, hogy már senki nem emlékszik a 2006-os rendőrterrorra, a sukorói itt a piros, hol a piros játékra, a rengeteg felvett kölcsönre, az állami vállatok lerablására, a sok böszmeségre, sok lárifárira. Azt mondta a Gyurcsány, hogy ahogy most áll az ellenzék, az nem lesz elegendő a győzelemre. Tényleg. Azt mondta, hogy az ellenzék sose áll össze. Tényleg. Mert mind csak a hatalmat akarjátok, mint heroinista a teli fecskendőt. Azt mondta a Gyurcsány, hogy a nácizmus így meg úgy, hogy a jobboldali náci, irredenta, kirekesztő, kereszténykurzusos… de ezt már hallottuk rákosimátyáselvtárspajástól is.

Néztem a Gyurcsányt és az jutott az eszembe, hogy az önbizalom nem helyettesíti az erőt, sem a szavazóbázist. Ezek nincsenek mögötte. Sem a Bajnaiék, sem a Mesterházyék, sem az elempé osztva kettővel. De adott egy gondolatot nekem, mely régóta érlelődik bennem. Azon felül, hogy látni kell: nincs Gyurcsány. 

A Fidesznek keményen el kell kezdenie harcolni. A Jobbik ellen. Hogy ne lehessen a két politikai erőt összemosni sem itthon, sem külföldön. Hogy a sok nemzeti-liberális érzelmű ember majd nyugodtan elmehessen voksolni rájuk. Mert ha valaki emlékszik a Keresztapa című film első részére, a vége felé kiderül: Barzini az igazi ellenség.  

(Mindenki hülye, csak Fletó helikopter...)
Tovább..

Emlékeim a Szávay-féle HÖK-listákról




Igen, kedves Szávay Pista! Kedves „Börni”! Nyilvánosságra került a kábé hét éve általad létrehozott, majd a mások által tovább írt mocskos lista. Emlékszel még? Először az volt a célotok, hogy a Jobbiknak gyűjtsetek tagokat? Te már HÖK elnök voltál, a Jobbikban kevésbé aktív, de a gólyák listáit szorgalmasan gyűjtögetted és küldted át Szabó Gábornak. (a Jobbik akkori, illetve mai pártigazgatójának) Emlékszel, hogy kezdetben csupán politikai alapon listáztatok, hogy legyen utánpótlás a „Szávay kommandóba”? Mert így neveztétek azt a lelkes csapatot, amely minden Jobbikos rendezvényen kitett magáért és amelyet a háttérből te irányítottál.

Ej nem szép ez, kedves Jobbikos képviselők, hogy mások orrá alá dörgölitek a politikai listázás valós tényét! Hisz ti is ezt csináljátok.  Igaz, kedves Novák Előd! Mert te is tudtál ezekről a listákról!
Szávay István, mikor az ELTE-BTK HÖK elnöke lett, első elképzelései között szerepelt, hogy az elsős hallgatókat politikai alapon felmérje. Ezért készültek az első listák. Szávay elég nehezen birkózott meg az Excel programmal. (de mint jól látható, az utódai sem igen tudják kezelni) Általában az volt a feladat, hogy a listán jól látható legyen, hogy kiről feltételezhető, hogy jobbos, illetve balos, vagy liberális. A Jobbik ezután egyesével igyekezett megkeresni a jobbos emberkéket.  „A Pistának jó lesz” kifejezés akkor még arra utalt, hogy a „Szávay kommandóba- való” lelkes, tettre kész embert találtak.

A módszer rém egyszerű volt. Akkor még az iwiw nevezetű közösségi oldalra kellet csak fellépni.  Onnan sok információt ki lehet bányászni. Ma már ott a Facebook és társai…
Aztán a hatalmi mámor elvakította a Jobbikos fiúkat. A listán elkezdték a saját értékítéleteiket, illetve vágyaikat is feltüntetni. Így kerültek rá (Szávay tudtával, de már mások által írva), hogy „libsi”, „buzi”, „jó segge van”, „zsidó fejű”, stb. Jó poén volt, gratulálok neked!

És így lett a „a pistának való” kifejezés a Szávaynak „bejövő”, „dugni való” csaj. Ráadásul Pista a teltebb idomokat kedvelte, amit kollégái jó szemmel válaszoztak ki. Mint fent is láthatjátok, Pista mancsa már eltévedt az ELTE BTK gólyatáborában. Itt lent meg talán a gondolatai tévedtek el a Nagy Forradalmárnak :)))



Tovább..

2013. február 20.

Index, az online Der Stürmer

(Spéder Zoltán, az online Népszava Index.hu tulajdonosa)


Génjeinkben hordozzuk a politikai nézeteink gyökereit, és hát ugye, ha liberálisok vagyunk, akkor bizony rögtön nagyobb a szürkeállományunk, mondja az Index címlapja. Tehát, aki okos az liberális, és különben is, hozzátenném, a legokosabbak az eszdéesek, a bajnaisták, meg az újeszdéseszes jávorista csapat, akik a hazai szürkeállomány pártja voltak, vannak és lesznek. Igaz néhányuknak még nincs meg a diplomája. Annyira hasznosak és okosak, na ők tudták, merték, tették és teszik is.

Most, hogy megtudtam, hogy a génjeinkben a politikai nézeteink is kódolva vannak, rögtön arra gondoltam, az is bele lehet kódolva, hogy a politikai nézeteimmel egyetemben füvezzek, hiszen a génekbe nyilván az is bele van írva, hogy mely vegyületet szereti a szervezetem úgy generalice.

Meg az is bele van kódolva a génjeinkbe, hogy ki figyel jobban az emberek véleményére, hát például a szimpatikus liberális gyerekek jobban, a csúnya konzervatívok meg nem. Á ez nem rasszizmus, meg eugenika! Ez nem! Ezek a gének! Na akkor lefordítom:  Azért kell a Bajnaira szavazni, mert ott van a Juhász Kendermag, aki genetikailag okos, meg időnként tetrahidrokannabiolos, és mert figyel ránk, igen. A konzervatívokra meg azért nem szabad szavazni, mert ők genetikailag nem figyelnek rád, és genetikailag butábbak is. Meg te is buta vagy, kedves olvasó, ha konzervatív szavazó vagy. Neked, ha okos akarsz lenni, nem is a Bajnai, meg a milla, meg a trilla kell, hanem egyenesen az SZDSZ.

Namerthogy a liberálisok maguk a szürkeállomány. A leg-leg géniusz. Valamikor, ha jól emlékszem egy igen furcsán gesztikuláló kefebajszos ember alatt volt divat ez a nézőpontrendszer. Ha esetleg valaki emlékszik rá, akkor pont annyira vegye komolyan az Indexet, mint a Der Stürmert.


Tovább..

Minden változik, csak az SZDSZ örök



Bajnai közölte, korszakváltás kell a gazdaságpolitikában. A korszakváltás programja. Ízlelgessék csak, ugye ezt már hallottuk valahol. Nem fogják kitalálni.  Hát persze, hogy az SZDSZ-től.  2000. november 29-én mutatta be Magyar Bálint pártelnök.  „Neves szakemberek tömege” vett részt az elkészítésében, mondta Magyar, később megjegyezte: „a jelenlegi kabinet a megkezdett reformokat is megakasztotta, visszafordította” , sőt, „az SZDSZ Korszakváltás Programja célul tűzi ki, hogy az alacsony keresetűeknek, a részfoglalkozásúaknak is megérje dolgozni, ezért a járulékok szintjének általános mérséklése mellett a kisebb keresetek esetén további kedvezményes járulékkulccsal támogatja a munkát.” Továbbá, az SZDSZ Korszakváltás című programjában szerepelt „a közpénzeket érintő szerződések interneten való kötelező nyilvánosságra hozatalának” követelése. 

2013. február 19-én mutatta be az új liberális pártelnök a korszakváltás legújabb programját. Olyasmi, mint az előző: „60 szakértő készítette Megtudjuk belőle, hogy a Bajnai kormánya által megtett „lépések még nem voltak elegendőek a gazdaság tartós dinamizálásához, 2010 után részben visszafordultak, sőt, az alacsony képzettségűek elhelyezkedéséért szükséges a „jelenlegi járulékcsökkentési program átalakítása a jobb célzás érdekében”. Van, ami szinte szó szerint ugyanaz 2000-ben és 2013-ban, lásd fent a netes szerződéseket: a magyar állam és egy cég között csak akkor lehet majd szerződést kötni, ha a dokumentum kikerült az internetre”. Valószínűleg ez akkor Lepp Gyulára, Kóka Jánosra, Bajnai Gordonra duplán kellett volna, hogyvonatkozzon.

Hosszan lehetne tovább sorolni a program SZDSZ-topikjait: pl. ott a szegregáció, emlékeznek, mennyit beszéltek erről nekünk a kétezres években? És mit tettek ennek kapcsán? Nem eleget, tudhattuk meg a HaHA (ez most a pár tucat diák egyetemfoglalósat játszik HaHa) kiképzője által írt cikkből. Aztán az SZDSZ volt a mester a reformok kényszeres emlegetésében, később mikor ők kezdtek eltűnni, átvette a helyüket Bajnai. Idézet már 2008-ból: „Azonnali szerkezeti reformokat tart szükségesnek a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. Bajnai Gordon a legsürgetőbbnek az adó-, a szociális, a foglalkoztatási és a pártfinanszírozási rendszer átalakítását tartja”. Mi történt a kormányzása alatt? Egy adóreform béna és alkotmányellenes ingatlanadóval, Oszkó és Békesi László (volt SZDSZ-közeli MSZP-pénzügyér), esetleg az IMF javaslatai alapján durva szociális vágások.

Hát jöjjön maga a „program”. Igazából egy 85 oldalas ppt-előadás, sok ábrával, grafikonnal, temérdek lózunggal és kevés konkrét számmal. A 33. oldalig hivatkozzák a forrásokat, onnantól már nem, ez lehet talán a „szakértők” hatéves kitekintése a magyar gazdaságról, ami természetesen akkor mutat kedvezőbb adatokat, ha Bajnaiék kormányoznak. Érdekes, hogy betolnak 2014-re egy 300 milliárdos fogyasztási adóemelést, „mert erre szükség lesz”, de persze ezt még a „jelenlegi kormány” csinálná meg… .  2018-ra számolnak az eurócsatlakozás feltételeinek teljesítésével (Mesterházy ha jól értjük 2015-re, indulhat a számháború), azzal azonban totál nem számolnak, hogy milyen feltételek mellett és milyen alaphelyzetből érdemes csatlakozni és milyenek mellett nem (pl. Görögország sokadik megmentését érdemes-e kint megvárni stb.).

Külön érdemes kiemelni a 19. oldalt, amely a minimálbér 2000-es évek eleji emelését fikázza (SZDSZ-kompatibilis rész), illetve odavágják, hogy „a lakáshitel-támogatásokat mértékének növelését az akkor költségvetési mozgástér nem tette lehetővé, hosszú távon nem volt fenntartható a finanszírozás”. Aha, tudjuk, a devizahiteles konstrukció, az jobban fenntartható volt. De a lakáshitel-támogatások kinyírásával legalább az építőipart is hazavágták. Végül a 19. oldal utolsó pontjaként odavetik, hogy fiskális alkoholizmus 2001-2006. Köszönjük, roppant (deviza)hiteles megjegyzés, innen üdvözöljük unokáink nevében is az államadósság növelését, a 2006 utáni privatizációkat, a segélyen megvett szavazatokat, az IMF-hitelfelvevőket és a jelenleg börtönbüntetésüket töltő ballib fiskális alkoholistákat.

Mindenesetre, ehhez a „programhoz” nem kellett volna ennyi szakértő, ennek a ppt-műfajnak folytatható története van, átemelhetőek a powerpoint-diák 2006-09 közötti időkből. Az egyetemeket – ugye emlékszünk erre a korra – abszolúte nem kihasználó és nem átpolitizáló Gyurcsány   és Bajnai  a Corvinuson tartott minden évben előadást egy ilyen diasorral. Ez tehát a „program”, vagyis „vitairat”, igazából még maga a Bajnai-klub honlapja sem döntötte el. A program koordinálója anno azt mondta: Más a választási program, és más a kormányprogram,  de ez ma már nem zavarja a baloldali-liberális csapatot.



Persze, néha jó elképzelések is akadnak a tervben. Nyugi, idővel ezeket úgyis elkaszálják a többi elvtársak. Valamilyen csökkentett formában megmaradhatna a Munkahelyvédelmi Akcióterv vagy a családi adókedvezmény. Viszont utóbbival a szocik szerint a „gazdagok jártak jól”, Gyurcsányék meg alapból megszüntetnék.

Végül az adótervek, Bajnaiék kétkulcsos és az MSZP háromkulcsos története kapcsán is nagyjából ott tartanak, ahol 2002-ben„(Az SZDSZ írta) a jövőre bevezetendő adótábla szerint az alsó adókulcs 18 százalékra csökkenne, ami 2,4 millió forint éves jövedelemig lenne érvényben, míg afölött 36 százalék lenne az adókulcs. A koalíciós partner MSZP viszont 3 kulcsos adótáblát szeretne, adómentessé tenné viszont a munkavállalók körében ( a vállalkozóknál nem) a minimálbért. Ez utóbbit viszont a szabad demokraták nem tartják létfontosságúnak.” Ebből lett aztán az adórendszer-katyvasz és adóelkerülés, minimálbérre bejelentés, amely 2002 és 2010 között olyan sikerekhez vezette Magyarországot, amelyekre mindmáig emlékezhetünk. Emlékszünk?
Tovább..

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger