2014. május 13.

# EZ MEG MI?


Szabó Tímea európai uniós zászlót ad át Orbán Viktornak. És akkor most ezt így hogy? – tehetnénk fel a tornóczkianitai kérdést. Miután Orbán letette a nagyesküt az uniós tagság és az EU mellett.

Persze, értjük mi, Szabó Tímea kifogásolja az EU-s szabadságharcot, hisz Orbán ha nincs kéznél, akkor nem visz magával még egy rekettyést Brüsszelbe (nem tudjuk, az új hátizsák hogyan bírja majd a rekettyéseket, de lehet hogy a modern rekettyések már kímélik a hátizsákokat, és összehajtogathatóak vagy felfújhatóak), és ebben igaza van. Elég rekettyése van az EU-nak, nem kell nekik még egy.

Na, de hogy indokolta mindezt maga Szabó Tímea? „Együtt-PM-es képviselőtársaimmal együtt nem szavaztam meg Orbán Viktort miniszterelnöknek, viszont az eskütétele után átadtam neki egy uniós zászlót. Elmondtam, hogy sajnálattal vettem észre, hogy jó néhány hete levették az EU-s zászló az Országház épületéről, és azóta sem került vissza. Reményeimet fejeztem ki, hogy hozzánk hasonlóan ő is elkötelezett Magyarország uniós tagsága iránt, és hisz az európai értékekben. Megkértem, hogy miniszterelnökként gondoskodjon arról, hogy a zászló visszakerüljön a parlamentre.” Orbán Viktor átvette a zászlót, majd nemes egyszerűséggel annyit válaszolt: kezét csókolom. Majd mielőtt észbe kaphattam volna, ténylegesen kezet is csókolt. Bízom benne, hogy ezzel nem tekinti lezártnak a kérésemet, és még ma felteszik a zászlót.”

El tudom képzelni, mennyire meglepődhetett Szabó Tímea, hogy Viktor bá' kezet csókolt neki. Illetve nem tudom elképzelni, mert a dolog kétféleképpen interpretálható: Orbán tiszteli a nőket (és ezzel némi meglepetést kelt a Fideszt lenőgyűlölőző baloldalon, így az Együtt-PM-ben is), vagy Orbán olyan reakciós fasiszta patriarchátus-hívő, aki még hisz az olyan hiábavalóságokban, mint a nők felé irányuló speciális udvariassági és a férfiak tiszteletét kifejező szokások. S mivel nem tudom, Szabó Tímea a kettő közül melyik módon gondolkodik, azt sem tudom, hogy a kézcsók az ő fejében kompatibilis az európai értékekkel vagy épp ellentétes velük?

Mindenesetre az az „európai értékek” egy aranyos kis gumikifezetés, bár elemzése már lerágott csont. Felsorolok pár európai értéket: hagyomány, kereszténység, szabadság, közösség, verseny, innováció, család, Isten, haza, nemzet... (bor, búza, békesség).

Nos, nem biztos, hogy Szabó Tímea listája teljes fedésben van az enyémmel. De amúgy egy zöld politikustól elég fura az EU ajnározása, habár persze a főnök, az EP zöldfrakciójának vezetője, Daniel Cohn-Bendit imádja az uniót. Mindenesetre az európai zöldbaloldali pártok azért erőst kritika alá szokták venni az EU gazdaságpolitikáját – nem ritkán olyasféle módon, ahogy Orbán Viktor is. Szóval a zászlós akció kicsit furcsa mindennek fényében.


Esetleg elgondolkodhatnánk, hogy ne tegyük-e ki a Parlamentre az összes nemzetközi szervezet zászláját, amelyben tagok vagyunk. Elsőként eszembe jut az ENSZ, lehet, amilyen hülye, Tímea még ott is dolgozott valamikor... Másodiknak eszembe jut a NATO. Na, tényleg, Szabó Tímea mikor ad NATO-zászlót Orbánnak? Persze a NATO-nak nem ment neki Orbánnak, ellenben Szabó Tímea tippem szerint szívesen nekimenne. Pedig a NATO aztán tényleg a nyugati világ és értékeinek védelmére jött létre.

Vagy csak arról van szó, hogy az Unióra is árnyaltabban illene tekintenie egy komoly politikusnak, mint a Megint lakótársat keresünkben a beszívott gyerek, aki örült, hogy Barcelonában téphet egy franciával és ennyi?

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger