2014. október 31.

Ha fideszes vagy, az a baj - a HVG esete a sapkával


Szegény hülye HVG-sek. Képesek voltak egy hatalmas cikket kanyarintani arról, hogy az utóbbi években Pest legmenőbb kerülete lett a Nyolc, de baljós, hogy Kocsis Máté polgármestert újraválasztották. Csakhogy az a bibi: az "utóbbi években" Kocsis Máté volt ott a polgármester... Nehéz megemészteni mi? 

"Hogy hogyan indul be a hagyományosan nehéz helyzetben lévő VIII. kerület, egyrészt függ az önkormányzat rugalmasságától, másrészt a magánvállalkozók szellemiségétől. Előbbiben baljós jel az újraválasztott, korábban MIÉP-es, most Fidesz-KDNP-s polgármester, Kocsis Máté" - írják. És itt jut eszünkbe Oroszlán Szonja kedves mondása - hogy "a magyarik országa Azabajország". Az a gyanús, ami nem gyanús, ugye Pelikán elvtárs? Valami beindult, amihez kellett az önkormányzat/polgármester rugalmassága, aki viszont baljós módon Kocsis Máté. Hogy is van ez?

Egyszerű a válasz: Kocsi Mátén nincs sapka!

Kocsis Mátéval azabaj, hogy nem tudott olyan párt színeiben indulni, ami a HVG ízlésének megfelelt volna. Mert a kerület nem lett demszkysítve. Az elmútnégyévben nem épült meg a Kálvin-pláza, sem a Szabó Ervin Szauna és Jóságközpont. A jól demszkysített VIII. kerületben a Nemzeti Múzeum helyett Szivárvány Casino működne, a Nemzeti Sírkert helyén pedig mélygarázs. A Corvin mozit meg a Balettintézet mintájára eladták volna a spanyoloknak, aztán hagyták volna elrohadni.

A HVG-nek az jön be, ha a libnyaf városvezetés kitömött zsebektől mámorosan pillangózik a vakolatpermetben a yo-yo-yozsefváros ritmusára. Mert a nyolcker amolyan romantikás dzsungel a város szívében, ahol ha sapka van rajtad…

Lehetsz rabló, vagy orgazda,
Strici, nepper, pénzbehajtó,
Csaló, sikkasztó, maffiózó.
Bármit csinálsz, nem vagy nagyobb tolvaj
Mint az Állam meg a kurva adóhivatal.

(részlet Pityinger László egyik közkedvelt dalából)

De mi van akkor, ha valaki többet szeretne kihozni e városrészből, mint amit a Dopeman megénekel, – viszont nincs rajta sapka…?

Kocsis Máté (akin nincs sapka) 2010-ben konkrét tervekkel vágott neki a polgármesterségnek. A négy év alatt felújították az összes iskolát, óvodát és bölcsödét. Megújították a köztereket, és az autóforgalom elől legalább részlegesen elzártak az utcákat. Új megvilágítást kaptak egyes patinás épületek, őstermlői piac létesült. A legnagyobb szabású elképzelés a Palotanegyedben csúcsosodott ki, amely bekapcsolta a kerületet a budapesti vérkeringésbe. Nyugodtan tehetünk egy sétát a Deák tértől indulva a Kálvin térig, majd onnan a Ráday-n vagy a Krúdy-n kereshetünk magunknak egy jó sör megivására, vagy egyéb kulturálódásra alkalmas helyet. Kocsis felismerte, hogy a városrész egyedülálló vonzereje nemcsak a patinás épületek sora, hanem az a tény is, hogy a kerületben működik a legtöbb kiskereskedő. A jövő Józsefvárosa tehát kulturális és felsőoktatási központ szeretne lenni, valamint teret kíván nyújtani a sétafikálós városélvezésnek, ami turistának meg őslakosnak egyaránt fincsi. Az idei évben meghirdetett program pedig a lakóházak, bérházak felújítását célozza.

Így gondolkodik tehát egy sapkátlan városvezető…

A HVG cikkében ezzel szemben azt olvashatjuk, hogy míg a VI. és VII. kerület érezhetően kommerszbe hanyatlik, addig a VIII. kerület mozgásban van. Új otthonra leltek a Belvárosból kiszorult önszerveződő közösségi terek, akik összefogják azokat a kisebb, szociálisan érzékeny, vagy művészeti csoportokat, amelyek tevékenyen részt vesznek a város belső életének alakításában, kifejezésében. Ezek a csoportok érzékenyen reagálnak Józsefváros szociális helyzetére is, és csendben vagy provokatívan hívják fel a figyelmet a munkanélküliség, hajléktalanság, szegénység problémájára.

A két pozitív jelenség között azonban a HVG nem fedez föl semmilyen összefüggést. Kocsis pedig egyenesen gyanús. Emiatt aztán elképzelhetetlen, hogy a jobbító szándékok összetalálkozzanak, hogy egymást erősítsék, hogy legyen párbeszéd. Hogy az, ami Józsefvárosban elkezdődött az ezeknek a különböző oldalról érkező szándékoknak a közös eredménye legyen.

És hogy miért nem? Mert Kocsis Mátén nincsen sapka… Ennyi.



© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger