2014. október 17.

Ismét aggódnak a brüsszeliták

Már megint Magyarország lesz a téma az Európai Parlamentben, a leszerepelt baloldali pártok elvtársai nem bírnak napirendre térni a tények felett, hogy a szocik nem kellettek a magyaroknak, hogy az Együtt és az LMP kvázi eltűnt a politikai térképről, meg hogy „nem sikerült levágni a sárkány fejét”, a la Gyuriferi, DK.

Bokros Lajossal meg vannak győződve a liberális és szocialista meg mittodomén milyen zöld-piros pöttyös színű EP-s frakciók, hogy itten bizonyára csak a Zorbánviktor diktatúrája miatt van megint ilyen elnarancsosodás. Vakarják a fejüket, hogy ez a nép valahogy nem akar az „európai értékék” (azaz a baloldali egyenlősítés) demokráciájának útjára lépni. Meg ugye az Orbán Viktor populista! Kérdem én, mi legyen a poltikus egy tömegdemokráciában, ha nem populista? Bokrosnak sem sikerült azzal kampányolni, hogy nem ad pénzt. Orbán Viktor csak használja a demokráciában rejlő lehetőségeket.

Talán az a baja az európai parlamenti baloldali politikusoknak, hogy már régen láttak közelről demokráciát meg választópolgárokat. Orbán ugye populista, mert a népszerűségre játszik, ugyanakkor diktatúrát épít ki az emberek megkérdezése nélkül. Érződik itt némi diszkrepancia, izé, ellentmondás, elnézést, pár nap brüsszelezés alatt ilyen lehetetlen kifejezések ragadnak meg az ember fejében.

No de: értem én, hogy válságtanácskozást kell tartani Magyarország felett, csak a témának nem Orbán Viktornak kéne lennie, hanem a totál leszerepelt baloldalnak. „Mi a tökömöt basztak el ennyire a keleti végeken az elvtársak? Ezért küld Norvégia annyi pénzt? Ha nem bírjátok felhasználni, akkor igaza is van a Zorbánnak, hogy elveszi tőletek!” Nyilván a dolog bonyolultabbik vége lenne nem a diktatúrára fogni a dolgot, hanem mélyelemzésbe kezdeni, de ha már egy komplett napot elbasznak erre ott Strasbourgban, pénzt költenek az odaútra, a parlamenti rezsire, meg a kajára, akkor talán a valósággal kéne foglalkozni.

Ráadásul önkormányzati választás volt, nincs olyan, hogy nem elég arányos, mert nem lehet 37 százalékban polgármesterkedni. Ha a többi kevesebb, akkor a 37-ből 100 százalékos polgármester lesz. Meg az emberek ilyenkor úgy választanak, hogy ha a Botka jól csinált valamit Szegeden, akkor most is ő lesz a polgármester. Itten gyakorlati településvezetési képességek mérődnek fel az ellenfelek hitelességével összevetve.

Sokkal kevésbé ideologikus egy önkormányzati választás, mint egy országgyűlési.

Majd biztos Strasbourgban az elszállt, beszívott zöld képviselők jobban tudják, hogy kire kellett volna szavazni a borsodi meg zalai kistelepüléseken a tisztelt paraszto polgároknak, mint ők maguk. Vagy a Zorbán diktatúrája miatt nem lett a Béla a polgármester, hanem a Józsi, miközben a faluban mindenki jól ismeri mindkettőjüket?


Na de egyszer már a magyar parlament is rendezhetne egy válságtanácskozást az Európai Unió válságos helyzetéről. Vitanap, miegyéb. Van-e diktatúra Brüsszelben? Elvesztették-e a kapcsolatot a választókkal az EU-s politikusok? Ilyen kérdéseket tehetnének fel az aggódó magyar képviselők. 

© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger