2014. október 14.

Mindenki győzött


Viktor szerint egész Magyarország győzött az önkormányzati választásokon. Habár amolyan kötelező körnek tűnik ez a duma egy nyertes vezető részéről – az ellenzék azonban megerősítette ezt a politikai víziót. A választások után ugyanis minden mérhető párt, bármilyen eredményt is ért el vasárnap – győztesnek, de legalábbis jó eredményt elérő csapatnak, a körülményekhez képes elégedettnek vallotta magát. Talán nem ugyanazt a meccset néztük? Mintha az északírek elleni vereségbe beleszaladó ex-szövkap Pintér Attila szelleme kísértett volna, mikor a hatalmas vereség ellenére azt mondta, hogy „voltak biztató jelek a tolódásos rendszerben"…

Az önkormányzati választás a megyei, illetve a települési képviselőtestületekről, a fővárosról, a nemzetiségi jelöltekről, no meg a polgikról szólt. Leginkább a polgikról! Nem elfeledkezve a többiekről, nézzük csak a győztes településvezetők számát!

Fidesz és valamilyen szövetségese: 624
MSZP és más jelölő szervezetek közösen: 31
Jobbik és társai: 14
Gyurcsányék másokkal: 12 (egyedül csak 1!)
Együtt-PM: 16 (nem együtt, azaz egyedül: 1!)

De szemezgessünk csak az örömódákból!

„Áttörés erejű győzelmet” ért el a Jobbik. És: 2018-ban kormányozni fognak. Vonagabesz szerint legalábbis…

Habár tény, hogy maradtak a második helyen úgy összességében, ami tényleg jól hangzik, de igazából 14 polgi nem nagy durranás! Főleg, ha azt nézzük, hogy a szociknak 31 jelöltjük futott be, illetve melléírjuk a Fidesz 624 városvezetőjét is. Igaz ugyan, hogy 2010-ben csak három helyen nyerték meg a polgármesteri választást, mégis, az elmúlt időszakban voltaképp tíz helyen volt polgijuk. (időközi választás, vagy átállás miatt.) És elvesztették a mintavárosukat, Gyöngyöspatát is! A megyei közgyűlésekbe beülő emberek számával úgy általában elégedettek lehetnek – azonban mindebből azt a következtetés levonni, hogy 2018-ban megnyerik a választásokat egy kissé túlzott optimizmusnak tűnik.

A szocik, mint említettük 31 településen nyertek a polgármesteri versenyfutásban, viszont a megyei közgyűlésekben harmadik helyre szorultak. Végleg. Sebaj Tóbiás viszont így értékelt: „Az általunk kínált alternatíva Magyarországról szól. A választók minket bíztak meg azzal, hogy egy nemzeti elkötelezettségű baloldali néppártot építsünk. Magyarország és a baloldal akkor lesz sikeres, ha az MSZP az értékeihez visszanyúlva a népért fog tevékenykedni (…) Létezik baloldal, úgy hívják MSZP.”

Nem éppen egy sürgető megbízás ez, ha csak a szavazatok számát nézzük…

Kunhalmi Ágnes pedig boldogan kiáltotta a levegőbe, hogy „a 2010-es eredményeket megugrottuk, jobban szerepeltünk, az MSZP-sek nemcsak megőrizték a helyüket, de még javítani is tudtak rajta, és még két önkormányzatban is sikeresen szerepeltünk, és elhódítottuk a polgármesteri széket”.

Három pofon egy év alatt, megalázó alkudozás a többi baloldali reszelékkel, átálló tagszervezetek és emberek, eladósodás, a pártalkalmazottak kényszerű elbocsájtása… Soroljam még? Padlóra került az utódpárt. Elég legyen csak annyi még, hogy a magát legnagyobb baloldali pártnak valló szociknak nem volt főpolgármester-jelöltje sem. Bárhogy és bárki miatt is történt mindez – ez bizony tény! Erre kiáll az egyre zavarosabban beszélő Sebaj Tóbiás, no meg a Lendvai mintájára a nemzet anyósának készülő Kunhalmi és előad egy győzelmi jelentést.

A Gyufaferi is hozta a formáját! Habár előrebocsátotta, hogy „a reméltnél kisebb lépést tettünk előre”, de egy fiatal párttól azért nem is olyan rossz eredmény a negyedik hely. Majd visszautalt arra a mondatára, hogy az önkormányzati választáson „le fogják vágni a sárkány következő fejét”, de most úgy látja, hogy csak „a fülét vagy az orrát sikerült levágni, (…) maradt még elegendő, a hétszázát neki, a következő évekre.”

Bár a tánci most elmaradt, de elégedettek a saját erőből elért három polgármesteri hellyel. Kemény! A közös jelöltek esetében viszont tényleg 12 polgiról van szó! Húha! 

Mindenki összeszarta magát a Lendvay utcában.

A minden idők leggusztustalanabb pártszövetsége, a Soros pénzekből összeügyeskedett Együtt-PM, szintén elégedetten nyugtázza az „égbekiáltó” eredményeket. Az Együttnek 1 saját és 10 közös, a PM-nek nulla (!) saját és 6 más szervezettel közösen támogatott jelöltje futott be polginak. És mikor Karácsony Gergely majdnem örömtáncot járt a színpadon, Szigetvári pedig megszólaltszavaik ismét csak a valóság ismeretének teljes hiányáról tanúskodtak. Másikviktor szerint ugyanis figyelmeztetés az alacsony részvétel, illetve „elnyomó hatalom ellen nehéz kampányolni”. És a csúcs pedig: „Tarlós István fideszes főpolgármester soha nem kapott ennyire kevés szavazatot, és ahhoz képest, hogy teljes szívvel csak a DK, az Együtt-PM, illetve a budapesti MSZP-szervezet támogatta Bokros Lajos ellenzéki jelöltet, a politikus nagyon tisztességes eredményt ért el.”

Tűzijáték, konfettieső!

És végül: egy üde színfolt. A most már kétszemélyes liberális párt vezetője, pontosabban a tagságának fele, maga Fodor Gabika nyilatkozta ezt: „Fontos, hogy van liberális alternatíva”

Inkább: Fontos, hogy van Fodorgabika…





© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger