2015. január 15.

Lesújtó tanulságok a napelem-adó kapcsán…

Totális dilettantizmus. Nagyjából így lehetne jellemezni azt a tyúkpert, ami most a napelemekre kivetett kvázi új adónem körül kibontakozott. Félelmetes, hogy az észérvek helyett mennyire képes a zsigeri indulat kibillenteni a Kormány tagjait a nyugalmukból, és hogyan kezdenek fejveszett utólagos magyarázkodásba. Magyari belviszonyainkat ismerve ez nem is volna annyira meglepő, de az irány, ami felé az ilyen jellegű viták mutatnak, cseppet sem megnyugtató.

De kezdjük az elején…

Hetekkel korábban a Parlament elfogadott egy törvényt termékdíj kiterjesztéséről, amelybe több más elektronikai termékkel egyetemben bekerült a fotovoltatikus kiserőmű, hétköznapi nevén a napelem is. (Tulajdonképpen már eddig is ott volt, de elrejtették a jogászi bikfanyelv mögé, így hát senki nem érezte szükségét a díj befizetésének.) A Magyar Napelem-Napkollektor Szövetség január 11-én kelt bejegyzésében tette szóvá, hogy mennyire ellentmondásos zöldadót kivetni környezetmentő árucikkre. A dilettantizmus vádját aztán pillanatok alatt átvette a 444, a cink, a HVG, az LMP és zöld szervezetek is. A Kormány pedig kényszeres magyarázkodásba kezdett, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes a zöldekkel karöltve törvénymódosítást kezdeményezett.

Áder Jánosnak meg azonnal görcs állt a gyomrába, hogy a szépen felépített zöldprogramját ilyen figyelmetlenségek miatt lehet kikezdeni. Nyilatkozatában már arról beszélt, hogy korrigálni kell a törvényt, ami valahogy átcsúszott figyelme hálóján. Hogy a salátatörvényekből olyan nehéz kibogarászni az ilyen apró részleteket. Így konkrétan beismerte, hogy olyan törvényt írt alá, aminek hatásairól nem volt teljes képe.

Ó, anyám, egy köztársasági elnök érvei ezek!

Emellett, és teljesen jellemző módon január 13-án délelőtt már megszólalt az egyetlen valóban kompetens személy a kérdésben, mégpedig a Lánchíd rádióban. Dr. Rácz András, a környezetügyért felelős helyettes államtitkár. És a Lánchíd Rádió szerényebb délelőtti hallgatóságának szépen elmagyarázta, mi is az a termékdíj, és mire való az. Uniós előírás, hogy a különböző terméktípusok újrahasznosításának mértékre évről-évre növekedjen. 2016-ra 45%-ban, 2019-re viszont már 85%-ban kell képesek lennünk újrahasznosítani a hulladékot. Rácz András elismeri, hogy a direktíva teljesítésétől messze van Magyarország, és vannak olyan terméktípusok, amelyek hulladékként való feldolgozására még kis sem épült az infrastruktúra. Ilyen a napelem is.

A hulladék újrahasznosítás jelen pillanatban még nem kifizetődő, nem nyereséges. A feldolgozást vállaló cégeket tehát állami szinte támogatni kell, és erre jó, a termék árába beépített termékdíj, amely tartalmazza a későbbi újrafelhasználás költségét, ill. az infrastruktúra folyamatos fejlesztését. A termékdíj milliárdos nagyságrendű bevételét eddig is szétosztotta az állam a feldolgozást vállaló cégeknek, és ezzel kvázi biztosítja azt, hogy a hulladék már előre szabályozott módon begyűjtésre és feldolgozásra kerüljön, ne pedig az erdőbe. Ebbe a teljesen átgondolt, és könnyen értelmezhető folyamatba került be a napelem is az uniós előírásoknak megjelelően 2015. január 1-jével.

És ez verte ki a biztosítékot…

Teljesen érthető, hogy a napelem, és minden, a környezetünket megóvó termék vagy eszköz egyszersmind zöld-szimbólum is, és mint ilyen, egyfajta érinthetetlenség övezi. Nagyon helyesen. Az viszont merőben szakmaiatlan, demagóg hozzáállás, ha nem vesszük figyelembe, vagy egyenesen eltagadjuk e termékek anyagi természetét. Mármint, hogy sajnos nem a fán nőnek, hanem előállítják őket, és idővel hulladék lesz belőlük. Bármennyire is szimpatikusabb az elektromos autó, mint káros anyagokat kipöfögő társai, azt már megemésztette a társadalom, hogy az akkumulátor, ami működteti, bizony problémás, ha hulladék lesz belőle. Nos, ez minden másra is igaz, és a termékdíj éppen ennek a problémának a kiküszöbölése érdekében született.

Ami igazán érthetetlen, hogy ezt sem a zöld érzelmű pártok, szervezetek, de még a Napelem Szövetség sem értékeli. Ha más nem is, de nekik tudniuk kell a napelem előállítása közben termelődő káros anyagokról, ami 550 év alatt tisztul ki a légkörből, illetve a kadmiumról ill. galliumról, amelyet a napelem tartalmaz. Normális esetben épp a magyarázatban, a széles körű tájékoztatásban lenne hasznosabb szerepük, mint a hisztériakeltésben, hiszen nekik is elemi érdekük lenne, hogy a gyártástól az újrafelhasználásig bezárólag tiszta, zöld terméket árusíthassanak. Olyat, amely valóban szimbolikus és követendő, ami megfellebbezhetetlenül zöld. Az ő álláspontjuk azonban jelen esetben sokkal kevésbé zöld, mint inkább populista.

Pedig itt elvárnánk a megegyezést, a közös platformot pártokon és ideológiákon felül…

Amiért ezt az egész vitát, és annak minden szereplőjét ijesztően dilettánsnak érzem, azt pont egy korábbi cikkünkhöz fűzött olvasói kommentár világítja meg. Azt igazán értetlenül és fájó szívvel, de tehetetlenül figyeljük csak, milyen hihetetlen tudatossággal és gátlástalansággal zsigereli ki a Föld energiaforrásait néhány nagyvállalat, és az azokat vezető kapzsi gazdasági elit. Ők minden erkölcsi törvényen és jogszabályon felülhelyezkedve teszik tönkre az éghajlatot, pusztítják az esőerdőket, bányásszák ki a fosszilis energiahordozókat, és termelik a kezelhetetlen mennyiségű szemetet. Az ijesztő az, hogy egyszer eljutunk abba a fázisba, amikor helyre kell hozni a károkat, amiket okoztak. Ugyanis nem lesz más tőke, aki ebbe is befektetne, mint a korábbi természetrombolók. Ők, a maguk gátlástalan szemléletével és eszközeivel fognak a környezetmentéshez hozzálátni, és abban ép úgy nem lesz köszönet, mint eddigi tevékenységükben. És senki sem fogja őket felelősségre vonni a teteikért…

És ugyan milyen jövőképet sugall, ha a pusztításban és nyerészkedésben vérprofi pénzvilággal szemben a bennünket, az emberiséget és a túlélést képviselő politikai és civil szervezetek ilyen ostoba vitákba bocsátkoznak… Emellett egy fához láncolni magunkat cseppet sem tűnik amatőr próbálkozásnak. A riasztó tehát nem egy hülye adó, hanem a jelenség, ami körülötte kibontakozott…



© 2013 Tutiblog, AllRightsReserved.

Működteti a Blogger